Superläckra potatisbakelser som är ett ljuvligt tillbehör till maten. Passar fint med en bit kött. Om du inte har värmetåliga portionsformar kan du istället baka dina potatisbakelser i en muffinsform.
6 st formar
8 st potatisar
3 dl crème fraiche (34% fetthalt)
3 st ägg
2 st vitlöksklyftor
2 tsk örtsalt
Salt & svartpeppar
1,5 dl riven (gärna västerbottenost)
Smör till pensling av formarna
Serveringsförslag
Entrecote
Bearnaisesås
Gör såhär:
Blanda ägg, creme friache, salt, peppar, örtsalt i en bunke. Pressa i vitlöksklyftorna. Smaka av smeten och smaksätt eventuellt med mer salt/örtsalt/svartpeppar. Smörj värmetålig portionsformar eller en muffinsplåt med smör. Värm ugnen till 175°
Riv potatisarna på grova sidan av rivjärnet. Vänd ner potatisen i smeten och blanda väl. Fördela potatisblandningen i formarna. Strö riven ost över varje form. Ställ formarna på en plåt och baka mitt i ugnen i ca 30 min. Servera som ett gott tillbehör till maten. Jag serverade mina potatisbakelser med bearnaisesås och entrecote.
Ska man skala potatisen?
Hade varit bra med vikt på potatisarna istället för antal. Åtta potatisar kan vara allt från 400 gram till ett kilo…