Krämig potatisgratäng med kyckling och broccoli. Supergod rätt som faller de flesta i smaken, stora som små.
6 portioner potatisgratäng med kyckling
8 st mellanstora potatisar
400 g broccoli (färsk eller fryst funkar bra)
600 g kycklingfilé
3 st vitlöksklyftor
1 dl finhackad persilja
Sås:
5 dl grädde (valfri fetthalt, jag använder vispgrädde)
3 dl mjölk
1 dl mjöl
1-2 st hönsbuljongtärning (justera saltsmaken själv)
1 krm riven muskotnöt
Salt & svartpeppar
Garnering:
150 g riven ost
Gör såhär:
Skala potatisen och hacka i stora tärningar. Koka dem mjuka i 2-3 min och sila av, koka inte sönder dem de ska bara endast mjukna lite. Skär broccolin i buketter om du använder färsk. Koka broccolin och sila av. Skär kycklingen i tärningar. Hetta upp smör eller olja i en stekpanna. Bryn kycklingen under omrörning. Pressa i vitlök, tillsätt finhackad persilja och krydda med svartpeppar. Kycklingen behöver inte stekas kraftigt, det räcker att den precis blir genomstekt. Lägg potatis, kyckling och broccoli i en mellanstor ugnsform. Förbered sedan såsen.
Värm ugnen till 200°. Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull. Koka upp under städning omrörning. Låt sjuda i 2-3 min tills såsen tjocknar. Häll sedan i ugnsformen. Strö på riven ost. Baka mitt i ugnen i ca 20-25 min. Servera nygräddad med sallad. Smaklig spis!
Supergott! Familjen älskade den. Tack för tydligt recept!