En lyxigare variant på potatisgratäng som är perfekt på festbordet. Servera som en läcker förrätt eller som tillbehör vid maten. Lika smarrig att servera ljummen som kall!
6-8 portioner
1 kg mjölig potatis
0,5 purjolök
2-3 st vitlöksklyftor
300 g riven ost (gärna västerbottensost)
5 dl grädde
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
Topping:
80 g stenbitsrom
Ca 1 dl crème fraiche eller smetana
Finhackad dill och gräslök
Liten bit finhackad rödlök
Citronskivor
Gör såhär:
Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Klä en springform med dubbla bakplåtspapper, bakplåtspappret ska ända upp till kanterna för att undvika att formen läcker under gräddning. Skiva purjolök och potatis till tunna fina skivor. Varva potatis, purjolök, vitlök, svartpeppar, salt och riven ost i formen. Bygg flera lager där du hela tiden varvar med alla tillbehör. Avsluta med potatis, svartpeppar och riven ost. Häll grädde över och lägg formen på plåt. Lägg inte formen på ett galler för att undvika att det eventuellt läcker i botten på ugnen.
Grädda potatisgratängen mitt i ugnen i ca 1,5 h, tills gratängen stelnar och potatisskivorna mjuknar. Ta ut från ugnen och låt gratängen svalna helt i formen innan du öppnar upp den. Toppa med den goda toppingen och servera ljummen eller kall.
Kan man använda matlagnings grädde eller 4%-ig grädde?
En och en halv timme i ugnen var inte tillräckligt. Behöver nog vara en halvtimme till eller så får man koka potatisen en stund innan den ska in i ugnen. Men det var gott.