Saffransfisk i ugn

Lättlagad och lyxig fiskgratäng med smak av saffran. Lika god att servera med pasta, ris, bulgur eller som jag har gjort med pressad potatis och rivna morötter. Du väljer själv om du vill toppa med räkor vid servering.

4 portioner
4 st fiskfileer (läs tips nedan)
Liten bit purjolök
1 röd paprika
100 g cocktailtomater
Saffransås:
5 dl grädde (mängden kan minskas till 3 dl, halvera då mängden mjöl)
1 msk vetemjöl
0,5 g saffran
Zest från 1 citron
1 fiskbuljongtärning (kan ersättas med 1 tsk salt)
Salt & svartpeppar
Topping:
1 dl riven ost
1 dl räkor (kan uteslutas)
TIPS! Välj fiskfilé efter smak, de flesta sorter funkar bra. Du kan tex använda skreitorsk, torsk, rödspätta, rödtunga, lax osv. Jag använde rödtunga. Eftersom rödtunga är platt och lång rullade jag ihop filéerna i formen (se bild).

Du hittar Zeinas Kitchen på Instagram HÄR

Gör såhär:
Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Hacka paprika och purjolök i tunna strimlor. Lägg i botten av en ugnsform. Lägg fiskfilé över. Lägg alla ingredienser (förutom salt och peppar) till såsen i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt puttra på medelvärme i ca 2-3 min. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över fisken. Toppa med cocktailtomater och riven ost. Baka mitt i ugnen i ca 15 min. Toppa med räkor och pressa gärna citron över vid servering. Servera med önskat tillbehör, vi åt pressad potatis och rivna morötter bredvid.

Join the Conversation

  1. Joanna says:

    Jag gjorde detta recept igår med flundra filer och kokt potatis till. Väldigt gott! Älskar saffran smaken i detta recept, saffran som också är en väldigt hälsosam krydda.
    Jag bytte dock ut grädden till laktosfri matlagningsgrädde. Samt bytte ut peppar till en hel färsk röd chili, kanske skulle tagit bort kärnorna för det blev väldigt stark. Men om man tycker om starkt, så var det nog lagom med en hel chili och kärnorna. En hackad vanlig tomat istället för cocktail tomater och laktosfri cottage cheese på toppen istället för ost. Jag använder aldrig buljong eftersom det flesta innehåller palmolja. Så jag använde bara salt, men fundera på om jag kanske skulle kunna använda dashi som är japanska fiskbuljong.

    Idag ska jag göra Adana kebab för först gången. Jag verkligen älskar den kebaben. Men det enda stället som sålde Adana kebab i Halmstad har stängt, så jag ska göra egen Adana kebab idag för första gången. Och även ta med mig ut och grilla på stranden nu under julhelgen. Soo awesome!! GOD JUL!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close