Fisk & Skaldjur/ Gratäng/ Såser & Dressingar

Saffransfisk i ugn

Lättlagad och lyxig fiskgratäng med smak av saffran. Lika god att servera med pasta, ris, bulgur eller som jag har gjort med pressad potatis och rivna morötter. Du väljer själv om du vill toppa med räkor vid servering.

4 portioner
4 st fiskfileer (läs tips nedan)
Liten bit purjolök
1 röd paprika
100 g cocktailtomater
Saffransås:
5 dl grädde (mängden kan minskas till 3 dl, halvera då mängden mjöl)
1 msk vetemjöl
0,5 g saffran
Zest från 1 citron
1 fiskbuljongtärning (kan ersättas med 1 tsk salt)
Salt & svartpeppar
Topping:
1 dl riven ost
1 dl räkor (kan uteslutas)
TIPS! Välj fiskfilé efter smak, de flesta sorter funkar bra. Du kan tex använda skreitorsk, torsk, rödspätta, rödtunga, lax osv. Jag använde rödtunga. Eftersom rödtunga är platt och lång rullade jag ihop filéerna i formen (se bild).

Du hittar Zeinas Kitchen på Instagram HÄR

Gör såhär:
Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Hacka paprika och purjolök i tunna strimlor. Lägg i botten av en ugnsform. Lägg fiskfilé över. Lägg alla ingredienser (förutom salt och peppar) till såsen i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt puttra på medelvärme i ca 2-3 min. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över fisken. Toppa med cocktailtomater och riven ost. Baka mitt i ugnen i ca 15 min. Toppa med räkor och pressa gärna citron över vid servering. Servera med önskat tillbehör, vi åt pressad potatis och rivna morötter bredvid.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply