Sajadijeh- Libanesiskt ris med fisk

Sajadijeh är en traditionell och mycket omtyckt rätt som görs i både Libanon och Syrien. Riset får sin fantastiska smak från alla kryddor, löken och fisken. Detta är en riktig klassiker som gärna bjuds på vid festliga tillfällen. God att serveras med tarator (tahinasås) och en syrlig sallad. Sajadijeh kan tillagas på olika vis, här kommer ett recept på den libanesiska versionen. 
Sajadijeh
6 portioner Sajadijeh
6 dl ris (jag använder långkornigt ris)
Ca 1,5-2 kg vit fiskfilé med fast kött  (tex torsk, tilapiafilé, gös eller kolja)
3 st gul lök
Kryddor:
1 msk gurkmeja
1 msk spiskummin
2 tsk sjukryddor- recept HÄR! om du inte har en färdigmix
0,5 tsk kanel
2 st fiskbuljongtärningar
1 tsk svartpeppar
Rapsolja till stekning
Garnering:
50 g pinjenötter
100 g skalad sötmandel
Servering:
Tarator (tahinasås)- recept HÄR!

Gör såhär:
Skölj riset med ljummet vatten. Täck sedan med kallt vatten och låt stå i 30 min. Under tiden riset står i blöt förbereder du fisken. Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna, ca 1 dl. Stek fiskfiléerna på båda sidor tills de blir helt genomstekta. Tillsätt mer olja vid behov. Tänk bara på att inte steka fisken mer än nödvändigt så den inte blir torr. Släng inte oljan som du stekt fisken med, den kommer att ge god smak till riset. Om det finns mycket brända rester i oljan av fisken silar du av den. Skär löken i tärningar och stek i fiskoljan tills de får färg. Löken ska få en lätt karamelliserad ton utan att den bränns vid. Ställ åt sidan och ta tillvara på oljan.

Sila av riset och krydda med alla kryddor förutom fiskbuljongen. Lägg i en kastrull, häll över löken, oljan och smula i buljontärningarna. Häll över hett vatten och blanda varsamt. Du ska inte ha mycket vatten, det ska knappt täcka riset. Koka upp på medelvärme, sänk värmen och låt ångas långsamt tills riset är färdigkokt. Finfördela 1-2 av de stekta fiskfiléerna till bitar, när riset är klart vänder du ned dom i grytan. Stek pinjenötter och mandel tills de blir gyllene i lite olja. Lägg upp riset, garnera med resten av fiskfiléerna och nötterna. Servera med tarator och en syrlig sallad. En klassisk sallad som serveras till denna rätt är grovhackad isbergssallad som smaksätts med citron salt och olivolja. Sahten (smaklig måltid)!IMG_4297 IMG_4311 IMG_4317Sajadijeh

Join the Conversation

  1. Anna Norrblad says:

    Skulle det funka att byta ut den vita fisken mot lax? Har 2 barn som verkligen inte vill ha vit fisk..

  2. Houda says:

    Det blev jättegott tack så mycket för receptet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close