Salsa roja är en het mexikansk tomatsalsa som är ett fantastiskt tillbehör till grillat. Även väldigt gott att servera med en het chiligryta, till tacos eller som dippa med nachochips.
1 skål salsa roja
5 st tomater
2-4 röda chili (justera hetta efter smak)
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
1 lime
1 liten bunte färsk koriander
1,5 tsk socker
Salt & peppar
Gör såhär:
Du kan antingen tillaga grönsakerna i stekpanna eller i ugn. Desto godare om du grillar dom på grillen.
Stekpanna: Lägg tomat och chili i en helt torr stekpanna.Låt dem “grillas” på medelvärme tills skalet på grönsakerna får en fin grillad färg och de mjuknar. Chilin blir klar fortare än tomaterna. Låt svalna.
I ugn: Lägg tomat och chili i en ugnsform. Värm ugnen till 225°, ha gärna grill funktion på. Grilla tomaterna och chilin mitt i ugnen tills de får en fin grillad yta.
Skala chilin men behåll skalet på tomaterna. Lägg i en mixer tillsammans med vitlök, löken, saften från 1 lime, salt, peppar och socker. Mixa till önskad konsistens, antingen slät eller med bitar i. Smaka av och tillsätt eventuellt mer lime eller salt. Finhacka koriander och vänd i salsan. Servera som tillbehör till grillat, tacos, chiligryta eller som dippa med nachochips. Håller sig i kylen 3-4 dagar och ca 2 månader i frysen.