Djej mehshi- fylld kyckling på Mellanösterns vis

Djej mehshi- fylld kyckling är en en festlig rätt som gärna serveras vid högtider i Mellanöstern. Jag tillagar min kyckling i stekpåse för att få den extra saftig och god. Jag serverar den på en bädd av ris. Blir en fröjd för ögat och gommen.
Fylld kyckling
IMG_1056

8 portioner
Fyllning:
200 g köttfärs
1 röd eller gul lök
1,5 dl ris (basmati- eller jasminris funkar bra)
1 msk smör
Ca 1 dl pinjenötter (kan bytas ut mot skalad mandel)
0,5 tsk sjukryddor- recept HÄR!
0,5 tsk malen kanel
1 hönsbuljongtärning eller salt
0,5 tsk svartpeppar
1 klick smör+rapsolja till stekning
2 dl hett vatten
Kycklingen:
1 hel kyckling på ca 1,5 kg
0,5 citron
2 vitlöksklyftor
15 g smör
1 msk grillkrydda
0,5 tsk sjukryddor
0,5 tsk svartpeppar
1 dl vatten
Tillbehör:
1 stekpåse
Stektråd
Servering:
Orientaliskt ris- recept HÄR!

Gör såhär:
Tvätta riset och blötlägg sedan i ljummet vatten i ca 30 min. Stek pinjenötterna i lite smör tills de blir gyllene och ställ åt sidan. Hacka löken och stek den mjuk i smör och olja. Tillsätt färsen och stek den tills den får färg, tillsätt sjukryddor, kanel, svartpeppar och stek lite till, ca 1 min. Vänd i pinjenötterna. Sila av riset och blanda med köttfärsen, smula i buljongtärningen. Häll över 2 dl hett vatten, täck kastrullen med lock och låt sjuda långsamt tills riset mjuknar en aning men fortfarande har en hård kärna, ca 15 min.

Tvätta kycklingen och torka med papper. Gnugga hela kycklingen med en halv citron samtidigt som du pressar ut juice från citronen. Det kommer att fräscha upp kycklingen. Fyll kycklingen med så mycket fyllning du kan. Smält smöret och låt den svalna lite och pensla sedan kycklingens skinn. Smöret ger den en krispig yta. Pressa över 2 vitlökslyftor, massera in det i hela kycklingen. Avsluta med att strö på alla kryddor. Bind ihop kycklingens ben med en stektråd. Om det blev fyllning över kan du lägga det i botten av stekpåsen, lägg sedan kycklingen över. Häll 1 dl vatten i botten av stekpåsen. Förslut påsen väl och klipp sedan av en bit av påsens kant. GLÖM inte klippa en bit, annars kan påsen bli överhettad och explodera i ugnen.

Värm ugnen till 200°. Lägg på en plåt, tryck ihop påsen lite så den inte nuddar “väggarna” i ugnen. Baka mitt i ugnen i ca 1-1,5 timme. Ta ut och servera genast med ett gott tillbehör som orientaliskt ris, tsatsiki och sallad.

Fylld kyckling
Fyllningen klar.
Fylld kyckling
Kycklingen ska “putsas” med en citronhalva. Sen ska den fyllas.
IMG_0962
Fyll den först och pensla sedan med smält smör som fått svalna lite.
Fylld kyckling
På med vitlöken och alla kryddor runt hela kycklingen, bind fast benen. Lägg fyllning i botten av stekpåsen, se till att fylla kycklingen ordentligt så blir den extra god. Häll vatten i botten av stekpåsen. Förslut sedan påsen väl.
Fylld kyckling
Glöm inte att klippa av en liten bit av påsens ena kant. Baka sedan mitt i ugnen i ca 1-1,5 timme.
Fylld kyckling
Precis kommit ut ur ugnen. Doftar underbart!
Här serverar ja min kyckling på en bädd av ris. Bredvid hade vi tsatsiki och sallad. Mmm....
Här serverar ja min kyckling på en bädd av ris. Bredvid hade vi tsatsiki och sallad. Mmm….

Join the Conversation

  1. Hej , tack för all god mat!! Vill påpeka att man inte kan se bilderna längre? Svårt för ja lagar av dina recept varje dag. Hoppas att ni fixar till det snart tack! Ramadan karim!!

  2. Anonym says:

    Kan man göra den dagen 2 dagar innan?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close