Gillar du kyckling satay med jordnötssås? Då kommer du att älska denna rätt! Jag har gjort allt som en kyckling satay fast istället för att tillaga kycklingen på spett vänder jag ner den i såsen. Det är ju ändå såsen som är godast när man beställer satay på restaurang. Här får du massa sås, saftig kyckling och en ljuvligt god gryta som dessutom är lättlagad.
4-6 port
3-4 st kycklingfiléer
Rapsolja till stekning
Marinad:
2 tsk riven ingefära (1 tsk torkad ingefära funkar också bra)
2 st rivna vitlöksklyftor
2 msk japansk soja
2 msk fisksås
2 msk olja (välj mellan sesam-, kokos- eller rapsolja)
2 msk palmsocker eller ljust råsocker (kan ersättas med honung)
1 tsk gurkmeja
Jordnötssås:
1 dl creamy jordnötssmör
600 ml kokosmjölk
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 tsk finhackad ingefära
1 röd chili (om du vill ha hetta annars uteslut)
1 msk röd currypasta
2 st hönsbuljongtärningar
4 st limeblad eller juice från 1 lime
Olja till stekning
Serveringsförslag:
Jordnötter, lime och koriander till garnering
Jasminris
Gör såhär:
Blanda alla ingredienser till marinaden. Skär kycklingen i bitar och blanda sedan med marinaden. Låt marineras i kylen över natten eller laga rätten direkt.
Hacka lök, vitlök, ingefära och chili. Stek i olja på medelvärme tills löken mjuknar. Tillsätt röd curry och fräs några sekunder. Ha i kycklingen med sin marinad och stek under omrörning tills kycklingen får lite yta. Ha i jordnötssmör och stek lite till. Häll i kokosmjölk, socker, limeblad eller juice från 1 lime och smula i buljongen. Låt grytan koka under lock i ca 15-20 min. Servera med ris, toppa med jordnötter, koriander och pressa lite lime över. Enjoy!