Dagens middagstips gör du enkelt på ett kick. Lättlagad och läcker fiskgratäng serverad med en syrlig fänkålssallad. Servera med potatis eller ris och njut.
6 port
800 g fisk (valfri vit fisk med fast kött eller lax, jag använder torskrygg)
5 dl grädde
2 schalottenlökar eller en bit purjolök
200 g cocktailtomater
1-2 msk sambal oelek eller tomatpuré (jag använder sambal)
1 citron
2 st fiskbuljongtärningar eller 2 msk fiskfond (kan ersättas med salt)
200 g riven ost (gärna västerbottensost)
Vitpeppar eller svartpeppar
Salt eller örtsalt
Serveringsförslag:
Kokt potatis eller ris
2-3 st fänkål
1 liten knippe dill
Olivolja
Salt
Gör såhär:
Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Skiva löken i tunna strimlor och lägg i botten av en ugnsform. Lägg fisken ovanpå löken och krydda med salt och peppar. Dela tomaterna i halvor och sprid ut runtom fisken. I en bunke smular du i buljongen, tillsätt grädde, zest från 1 citron (spara resten av citronen till salladen), sambal eller tomatpure och peppar. Vispa med en handvisp tills allting blir ordentligt blandat. Häll såsen på fisken, toppa med riven ost och tillaga sedan mitt i ugnen i ca 20 min. Under tiden kan du förbereda salladen.
Hacka fänkålen i strimlor och finhacka dillen. Lägg i en bunke, pressa citron över, tillsätt olivolja och salt. Blanda salladen och servera med fiskgratängen.