Syrlig och läcker gulasch från staden staden Szeged i södra Ungern. Traditionellt tillagas denna gryta med fläskkött och serveras gärna med knödel. Jag har gjort min gulasch med högrev och serverat den med potatismos. Helt fantastiskt gott! Det var en ren njutning att äta mumsa på segedynsk gulasch. Surkålen var verkligen pricken över i:et!
6 portioner
500 g surkål
900 g högrev
1 gul lök
1 grön paprika
3 vitlöksklyftor
3-4 msk tomatpuré
2 msk paprikapulver (gärna ungersk paprikapulver)
1 tsk kumminfrön (inte spiskummin)
2-3 st lagerblad
1 msk fond eller 2 st buljongtärningar (jag tog grönsaksfond)
Salt & peppar
2 dl creme fraiche (34% fetthalt)
2 tsk majsstärkelse eller vetemjöl (jag tog majsstärkelse)
Ca 4-5 dl vatten
Olja till stekning
Serveringförslag:
Potatismos
Persilja till garnering
Saltgurka
Recept på gulasch utan surkål hittar du HÄR! och recept på vegansk gulasch HÄR!
Gör såhär:
Hacka köttet i bitar. Hacka lök och paprika i små tärningar, finhacka vitlök. Hetta upp olja, stek lök tills den får färg. Vänd i köttet och stek tills köttet får färg. Vänd i vitlök, paprika och stek lite till. Tillsätt paprikapulver, kumminfrön, tomatpuré och stek allting under omrörning. Häll över hett vatten, börja med 4 dl. Om det känns för torrt kan du tillsätta lite mer, grytan ska inte vara för vattnig. Tillsätt fond/buljong, lagerblad, täck grytan med ett lock och låt koka 1 timme.
Tillsätt surkål, få gärna även med lite av surkålens vätska och låt grytan koka ytterligare 1 timme. Tillsätt eventuellt mer vatten om det behövs.
Blanda crème fraiche med majstärkelse eller vetemjöl, blanda tills det inte finns några klumpar av mjöl/creme fraîche. Vänd ner i grytan och blanda. Smaka av med salt och peppar. Låt grytan få puttra i ca 15 min. Servera med önskat tillbehör. Jag toppade gulaschen med persilja och serverade med saltgurka och potatismos.
Varför skall köttet bara kokas 2 timmar? Ofta brukar man ju koka högrev 3 timmar.
Tack för fina recept! / SI
Det var otroligt gott – långt över förväntningarna! Rekommenderas verkligen!!
Hemma åt vi detta ofta tillsammans med vad vi kallade för klöse, och receptet skickar jag med här: https://www.tasteline.com/recept/tjeckisk-potatisknodel-bramborovy-knedlik/
Som Zeina förtydligade i ingressen så lagas det med fläskkött och vi använder ofta kassler som “köttbas”.
Hemma åt vi detta ofta tillsammans med vad vi kallade för klöse, och receptet skickar jag med här: https://www.tasteline.com/recept/tjeckisk-potatisknodel-bramborovy-knedlik/
Som Zeina förtydligade i ingressen så lagas det med fläskkött och vi använder ofta kassler som “köttbas”.