Sekerpare- Turkiska mannagrynskakor

Goda turkiska småkakor sötade med sirap. Sekerpare ska gärna bakas dagen innan servering så de hinner suga till sig sirapen och bli härligt kladdiga och söta. Underbara att servera med en kopp kaffe eller te. 

Ca 30 st kakor
5 dl vetemjöl
1 dl mannagryn
175 g smör
2 st ägg
2,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Smaksättning:
Citronzest från 1 citron eller 1 tsk kardemumma (jag tar kardemumma)
Garnering:
Ca 30 st skalade mandlar eller hasselnötter
Finhackad pistage (valfritt)
Sirap:
2 dl socker
2 dl vatten
1 tsk citronsaft från en färsk citron

Gör såhär:
Börja med att koka upp sirapen. Lägg alla ingredienser i en kastrull. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt små putta långsamt i ca 7 min, rör om då och då. När sirapen har svalnat täck den med ett lock för att undvika att sockerkristaller bildas på ytan. Låt sirapen kallna helt i rumstemperatur.

Förbered sedan kakorna. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt rumsvarmt smör (smöret ska inte smältas, den ska vara mjuk), ägg och knåda tills du får en smidig deg. Täck degen väl med plast och låt vila i 20-30 min.

Värm ugnen till 175°. Smörj en ugnsplåt med smör. Forma ca 30 stycken bollar och platta till dem lite. Tryck en mandel eller hasselnöt mitt i kakan. Baka kakorna gyllene mitt i ugnen i ca 30 min. Ta ut från ugnen och ringla genast kall sirap över varje kaka. Låt stå en stund och ös på med sirapen med jämna mellanrum. När kakorna har svalnat, täcker du dem och låter dem stå kvar på plåten och suga åt sig av sirapen. Gärna till nästa dag. Strö eventuellt på finhackade pistage och servera. Kakorna håller flera dagar i rumstemperatur, förvara i en kakburk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close