Shakar lama- Irakiska drömmar med kardemumma

Spröda irakiska kakor med smak av kardemumma. Till mina shakar lama har jag följt ett vanligt recept på klassiska drömmar men tillsatt kardemumma och mandel. Drömgoda blev dom! Hjortronsaltet gör kakorna extra spröda och goda. Du kan byta ut hjortronsalt mot bakpulver, men det ger inte samma spröda konsistens till kakorna. Om du ska använda bakpulver måste du dubbla mängden, använd då 2 tsk bakpulver till detta recept. 

Ca 60 st kakor
150 g smör
4 dl strösocker
Ca 5 dl vetemjöl
1,5 dl olja (tex rapsolja)
1 msk vaniljsocker
2 tsk kardemummakärnor
1 tsk hjortronsalt
Ca 100 g skalade mandlar

Gör såhär:
Värm ugnen till 150°. Mortla kardemummakärnorna fint. Vispa socker, vaniljsocker, kardemumma och smör smidigt. Häll i oljan och rör med en slickepott. Blanda mjöl och hjortronsalt och vänd sedan ner i smeten, blanda med en slickepott. Överarbeta inte degen. Rulla små bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck i en mandel i varje boll, platta inte till kakorna för mycket, de flyter ut lite på plåten. Baka mitt i ugnen i 20 min, öppna aldrig ugnsluckan under tiden de gräddas för då sjunker de ihop. Hjortronsalt kan osa och lukta märklig så bli inte nervös när du öppnar upp ugnsluckan. Efter gräddning försvinner den skarpa lukten och kakorna kommer att smaka ljuvliga. Låt kakorna svalna på plåten. Förvara sedan i kakburk eller frys in, de klarar sig i kakburk i minst två veckor och upp till 3 månader i frys.


Join the Conversation

  1. Hej Zeina! Det heter hjorthornssalt! Du är bäst! Älskar dina recept 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close