Shepherd’s pie

Shepherd’s pie är en traditionell engelsk köttfärspaj, åh va den är god! Ursprungstanken bakom denna rätt var ett sätt att ta tillvara på rester och göra en hel middag av dem. Vare sig det är köttfärssås eller potatismos som blivit över från gårdagens middag så kan du använda dem till att göra en kalasmiddag. Det härliga med denna paj är att du kan smaksätta färsen helt efter dina egna smaklökar, ha i det du vanligtvis har i din köttfärssås eller följ receptet nedan.

6 port
Potatismos:
1 kg mjölig potatis
2 äggulor
50 g smör
2-3 dl mjölk
Salt
Köttfärssåsen:
1 gul lök
500 g köttfärs av valfri sort
3 st vitlöksklyftor
2 morötter
Ca 4 dl djupfrysta ärtor
3 msk vetemjöl
4-5 msk tomatpuré
2 msk worcestersås
2 tsk torkad timjan
2 tsk torkad rosmarin
2 buljongtärningar (grönsak eller köttbuljong)
Salt & svartpeppar
4 dl hett vatten
Rapsolja eller smör till stekning
Garnering:
200 g riven parmesan 

Gör såhär:
Potatismos: Skala och skär potatisen i mitten, koka upp i lättsaltat vatten. Låt rinna av och pressa sedan till mos. Blanda med smör, tillsätt mjölk, äggulor och salt. Vispa gärna fluffig med en visp.

Köttfärsen: Hacka lök och  morot i tärningar. Fräs lök tills den får färg. Vänd i köttfärsen och stek under omrörning tills den får färg. Ha i timjan, rosmarin och vitlök, stek under omrörning. Tillsätt mjöl och tomatpure, stek lite till. Ha kokhett vatten som du har blandat med buljong worcestersås, morot, ärtor och blanda. Samaka av med salt och peppar. Låt puttra under lock i ca 15 min.

Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Lägg köttfärssåsen i en ugnsform. Klicka eller spritsa ut potatismos över färsen. Strö på riven ost och tillaga mitt i ugnen tills gratängen får en fin yta, ca 20-25 min.

Join the Conversation

  1. Fatosh says:

    Ååh så god den var, tack för att du delar med dig dessa goda recept med oss. Och du gör det så enkelt och även vi andra som aldrig har lagat mat tidigare lyckas varenda gång. Tack för att du har stärkt mitt självförtroende när det gäller matlagning. Så mycket kärlek till dig.

  2. Camilla says:

    Jag är novis i köket och har ingen aning om hur mkt salt och svartpeppar man ska ta, hur mkt tar man? Vilken ost är godast att använda?

  3. Malin says:

    Ska inte tomatpurén fräsas ihop med lök för att få fram dess smak bättre samt runda av dess smak så att den inte känns så skarp.

    Älskar fö många av dina recept

  4. Obs att veggiefärs oftast är saltad redan, så man måste dra ner på soja eller buljong i receptet.

  5. Nicole says:

    Shepherd’s pie görs på lamm, annars heter det cottage pie.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close