Shorbet hamod shalgam är en av de mest populära soppor i Irak och min personliga favorit från det irakiska köket. Syrlig och fräsch soppa med smak av mangold och majrovor. Vill man göra den extra matig har man i kubba som är den irakiska versionen på kroppkakor. Det går minst lika bra utan kubba, kikärtorna fyller ut soppan och gör den mättande.
6 portioner Shorbet hamod shalgam
En halv purjolök eller 1 gul lök
4 st majrovor
1/2 tsk gurkmeja
2 -3 msk tomatpuré
Ca 7 stora mangoldblad
2 msk rismjöl+ 1 dl vatten
1 burk kokta kikärtor (valfritt)
2 buljongtärningar/salt
Svartpeppar
1 msk torkad mynta
1 pressad citron
Ca 1,5 liter vatten
Kubba- recept HÄR! (kan uteslutas)
Recept på brödet som finns med på bilden hittar du HÄR!
Gör såhär:
Hacka alla grönsaker. Hetta upp olja i en stor gryta, stek först purjolök/lök tills den får färg. Tillsätt sedan majrova och gurkmeja, fräs under omrörning en stund. Vänd i mangolden och stek i 2-3 minuter. Häll över hett vatten och tomatpuré, blanda (vattnet ska täcka grönsakerna med ca 5 cm). Skumma av. Lägg i buljong/salt och svartpeppar. Låt soppan puttra i ca 20 min. Rör om då och då. Späd ut rismjölet i 1 dl vatten, rör ner det i soppan, rör om samtidigt så inte rismjölet klumpar sig. Rismjölet gör soppan krämig. Häll i kikärtor och låt puttra i 15 min. Om du vill ha kubba i droppar du långsamt i dem i grytan, sänker värmen och låter dem sjuda långsamt i 10-15 min. Stäng av värmen, blanda i citron och mynta. Servera!
Fantastiskt gott!!!! Gjorde med Kubba, vilken smaksensation. Tack för att du delar med dej av alla goda recept, speciellt de från mellan östern, har inte hittat några på svenska innan.
Denna soppa är verkligen fantastisk. Så himla skoj att du testade och var nöjd 😀 Tack så jättemycket för att du berättar, jätte kul att läsa. Ha det fint och kram från mig /Zeina
Denna soppa ger verkligen en WOW smakupplevelse. Tack så mycket för att du delar med dig.
Jättegott! Hade inte tid att göra kubba det får bli nästa gång. Har aldrig gjort kubba förut. Hade i lite pasta i stället. Inte alls samma sak det förstår jag men ville ha i lite extra kolhydrater eftersom soppan blev serverad som ensam rätt med surdegsbröd till. Mums.