En lyxig och riktigt god smörgåstårta fylld med tonfisk och räkor. Det är något alldeles speciellt med smörgåstårta, så vackert och gott att duka fram. Duka fram denna goding nästa gång du har fest, den gör garanterat succé. Denna bjöd jag på när min son fyllde år, det blev en fullträff.
12-14 bitar smörgåstårta
Ca 27 stora skivor formfranska
Fyllning 1, tonfiskröra:
0,5 rödlök
2 selleristjälkar
3-4 msk finhackad dill
3 burkar tonfisk i vatten
1,5 dl majonäs
2 dl crémefraiche
1 msk dijonsenap
0,5 pressad citron
Salt & peppar
Fyllning 2, räkröra:
300 g skalade räkor
0,5 rödlök
0,5 pressad citron
1 dl finhackad dill
2 dl majonnäs
2 dl creme fraiche
1 burk ishavsrom (kan uteslutas)
Salt & peppar
Garneringsröra som du ska smörja smörgåstårtan med:
2 dl vispgrädde
3 dl cremefraiche
0,5 dl majonnäs
1 dl finhackad dill
0,5 pressad citron
Förslag på garnering:
2 kg räkor med skal
400 gravad eller rökt lax (jag tog gravad lax)
Gurka, salladsblad, tomat, citron, ägg, färsk dill
Gör såhär:
Tonfiskröran: Finhacka sellerin och löken. Låt tonfisken rinna av ordentligt. Blanda ihop alla ingredienser.
Räkröran: Finhacka lök, låt räkorna rinna av ordentligt. Blanda samman alla ingredienser.
Garneringsröra: Vispa grädden, den ska vara lättvispad. Blanda samman med de övriga ingredienser. Ställ alla röror i kylen fram tills det är dags att börja med smörgåstårtan.
Skär bort kanterna på alla brödskivor. Ställ 9 skivor tätt ihop på en bricka. Jag använder en ugnsform som jag vänder upp och ner och täcker med folie. Bred över tonfiskröran, tryck ihop bröden lite lätt så du försäkrar dig att allting ligger tätt ihop i botten. Lägg ytterligare 9 skivor över och bred över räkröran. Avsluta med brödskivor och bred över garneringsröran jämnt över hela smörgåstårtan. Hit kan du förbereda flera timmar innan servering, den klarar sig bra i kylen upp till 14 timmar. Plasta in väl och ställ kallt.
Garnera med önskad garnering. Skala räkorna och se till att de rinner av väl. Dekorera efter smak. Jag serverar äggen bredvid tårtan istället för att ha dem på. Garnerad smörgåstårta håller sig fräsch i kylen upp till 3-4 timmar innan servering.
MashAllah, mums, denna ser ju så god och fantastisk ut. Detta måste provas inom snar framtid. Zeina du är så fantastisk duktig, blir alltid så glad och inspirerad av dina recept 🙂
Kram Iman
Åh tack så hjärtligt 🙂 hoppas att du gillar resultatet och blir nöjd. Det är läsare som du som ger mig glädjen att blogga. Det är jag så tacksam för. Kram /Zeina
Jippi!! Äntligen känner jag mig redo att ge mig på att göra smörgåstårta! Tack Super Zeina för en fantastisk och aptitlig recept.
Djeneba
Yeeeey 😀 klart att du är redo, det fixar du galant. Tack underbara du och lycka till. Hoppas att det smakar. Kram /Zeina
Hej Zeina!
Går det bra om man använder tonfiskröra på både fyllningen? ( inte big fan av räkor)
Tack:)
Hej,
Det funkar alldeles utmärkt 🙂
Tack för en jätte god recept! Jag hade bjudning igår och bjöd på smörgåstårta. Mina gäster trodde att jag köpt smörgåstårtan. Det smakade super gott. Ha en fortsatt trevlig dag!
Vad gott det ser ut!!! Du är så duktig. Kram Hanna
Hej!
Kan jag göra tårtan en dag innan och ha i kylskåpet ?
Har små barn så tänkte göra den när de sover.
Mvh Sara
Hej! Vilken storlek på tonfisk burkarna? 🙂
Mvh
Jag gjorde denna till kalaset idag. Den blev sååå uppskattad! Den var riktigt god! Tack för ett fantastiskt recept!
Zeina, kan jag göra rörorna en dag innan servering för att slutföra och garnera några timmar imman servering? Den ska frakras samma dag…
Zeina, ser svaret när jag läser noggrannare
Citron 0,5 vad?
0,5 = En halv citron
Gillar ej tonfisk. Mycket speciell smak. Finns det ett annat alternativ ?
Jättegod smörgåstårta 🙂 Däremot tog jag ingen lök eller selleri då en i familjen inte äter det, men kryddade extra och satte ost runt om. Blev kanongott.
Hej!
Det står tre burkar tonfisk, dock står det inte vilken vikt vardera burk har?