Smörgåstårta med räkor och tonfisk

En lyxig och riktigt god smörgåstårta fylld med tonfisk och räkor. Det är något alldeles speciellt med smörgåstårta, så vackert och gott att duka fram. Duka fram denna goding nästa gång du har fest, den gör garanterat succé. Denna bjöd jag på när min son fyllde år, det blev en fullträff. 

12-14 bitar smörgåstårta
Ca 27 stora skivor formfranska
Fyllning 1, tonfiskröra:
0,5 rödlök
2 selleristjälkar
3-4 msk finhackad dill
3 burkar tonfisk i vatten
1,5 dl majonäs
2 dl crémefraiche
1 msk dijonsenap
0,5 pressad citron
Salt & peppar
Fyllning 2, räkröra:
300 g skalade räkor
0,5 rödlök
0,5 pressad citron
1 dl finhackad dill
2 dl majonnäs
2 dl creme fraiche
1 burk ishavsrom (kan uteslutas)
Salt & peppar
Garneringsröra som du ska smörja smörgåstårtan med:
2 dl vispgrädde
3 dl cremefraiche
0,5 dl majonnäs
1 dl finhackad dill
0,5 pressad citron
Förslag på garnering:
2 kg räkor med skal
400 gravad eller rökt lax (jag tog gravad lax)
Gurka, salladsblad, tomat, citron, ägg, färsk dill

Gör såhär:
Tonfiskröran: Finhacka sellerin och löken. Låt tonfisken rinna av ordentligt. Blanda ihop alla ingredienser.
Räkröran: Finhacka lök, låt räkorna rinna av ordentligt. Blanda samman alla ingredienser.
Garneringsröra: Vispa grädden, den ska vara lättvispad. Blanda samman med de övriga ingredienser. Ställ alla röror i kylen fram tills det är dags att börja med smörgåstårtan.

Skär bort kanterna på alla brödskivor. Ställ 9 skivor tätt ihop på en bricka. Jag använder en ugnsform som jag vänder upp och ner och täcker med folie. Bred över tonfiskröran, tryck ihop bröden lite lätt så du försäkrar dig att allting ligger tätt ihop i botten. Lägg ytterligare 9 skivor över och bred över räkröran. Avsluta med brödskivor och bred över garneringsröran jämnt över hela smörgåstårtan. Hit kan du förbereda flera timmar innan servering, den klarar sig bra i kylen upp till 14 timmar. Plasta in väl och ställ kallt.

Garnera med önskad garnering. Skala räkorna och se till att de rinner av väl. Dekorera efter smak. Jag serverar äggen bredvid tårtan istället för att ha dem på. Garnerad smörgåstårta håller sig fräsch i kylen upp till 3-4 timmar innan servering.

Alla 3 röror är förbereda och kanterna på brödet har jag skärt bort. Du behöver inte skära bort för mycket, behåll all vitt på brödet.
Alla 3 röror och brödet har jag förberett kvällen innan smörgåstårtan ska serveras. Ytterst lite av kanterna har jag skurit bort, all vitt på brödet ska vara kvar. Bröden ställs tätt ihop.
Smörgåstårtan är nu fylld med tonfisk- och räkröra. På med gareringsröran som smetas jämnt över alla brödskivor. Sen åker den in i kylen till nästa dag.
Smörgåstårtan är nu fylld med tonfisk- och räkröra. På med gareringsröran som smetas jämnt över alla brödskivor.
Snyggt! Nu åker den in och gottar sig i kylen till nästa dag.
Snyggt! Nu åker den in och gottar sig i kylen till nästa dag.
Kanterna har jag först garnerat med gurkskivor och jag toppar tårtan med salladsblad. Sen är det bara att låta fantasin flöda med garneringen.
Kanterna har jag först garnerat med gurkskivor och jag toppar tårtan med salladsblad. Sen är det bara att låta fantasin flöda med garneringen.
Jag valde att servera rom och ägghalvor bredvid istället för att ha dem på smörgåstårtan.
Jag valde att servera rom och ägghalvor bredvid istället för att ha dem på smörgåstårtan.
Lite frukt hade vi också på buffen.
Lite frukt hade vi också på buffen.

Join the Conversation

  1. MashAllah, mums, denna ser ju så god och fantastisk ut. Detta måste provas inom snar framtid. Zeina du är så fantastisk duktig, blir alltid så glad och inspirerad av dina recept 🙂
    Kram Iman

    1. Zeina Author says:

      Åh tack så hjärtligt 🙂 hoppas att du gillar resultatet och blir nöjd. Det är läsare som du som ger mig glädjen att blogga. Det är jag så tacksam för. Kram /Zeina

  2. Djen Bamba says:

    Jippi!! Äntligen känner jag mig redo att ge mig på att göra smörgåstårta! Tack Super Zeina för en fantastisk och aptitlig recept.
    Djeneba

    1. Zeina Author says:

      Yeeeey 😀 klart att du är redo, det fixar du galant. Tack underbara du och lycka till. Hoppas att det smakar. Kram /Zeina

  3. Linda says:

    Hej Zeina!
    Går det bra om man använder tonfiskröra på både fyllningen? ( inte big fan av räkor)
    Tack:)

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Det funkar alldeles utmärkt 🙂

  4. Alina Kantar says:

    Tack för en jätte god recept! Jag hade bjudning igår och bjöd på smörgåstårta. Mina gäster trodde att jag köpt smörgåstårtan. Det smakade super gott. Ha en fortsatt trevlig dag!

  5. Hanna says:

    Vad gott det ser ut!!! Du är så duktig. Kram Hanna

  6. Hej!
    Kan jag göra tårtan en dag innan och ha i kylskåpet ?
    Har små barn så tänkte göra den när de sover.
    Mvh Sara

  7. Karin says:

    Hej! Vilken storlek på tonfisk burkarna? 🙂
    Mvh

  8. Veronica Svensson says:

    Jag gjorde denna till kalaset idag. Den blev sååå uppskattad! Den var riktigt god! Tack för ett fantastiskt recept!

  9. Ulla Söder says:

    Zeina, kan jag göra rörorna en dag innan servering för att slutföra och garnera några timmar imman servering? Den ska frakras samma dag…

    1. Anonym says:

      Zeina, ser svaret när jag läser noggrannare

  10. Kerstin says:

    Citron 0,5 vad?

    1. Anonym says:

      0,5 = En halv citron

  11. Gillar ej tonfisk. Mycket speciell smak. Finns det ett annat alternativ ?

  12. Jättegod smörgåstårta 🙂 Däremot tog jag ingen lök eller selleri då en i familjen inte äter det, men kryddade extra och satte ost runt om. Blev kanongott.

  13. Stefan says:

    Hej!
    Det står tre burkar tonfisk, dock står det inte vilken vikt vardera burk har?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close