Matiga och goda potatisbiffar som serveras med en fräsig örtyoghurt. De är goda att avnjutas som de är med en sallad eller varför inte bröd som “burgare”? Även mycket goda som tillbehör till grillat. En twist på klassiska potatisbullar, mycket goda!
Ca 18 st potatisbiffar
12 st mjöliga potatisar
2 ägg
1 dl ströbröd
1 gul lök
1 dl finhackad färsk persilja eller 2-3 msk torkad/djupfryst
Salt (gärna örtsalt)
0,5 tsk svartpeppar
Smör och olja till stekning
Örtyoghurt:
3 dl crème fraiche eller turkisk yoghurt
1 tsk örtsalt
2-3 msk finhackad persilja
2-3 msk finhackad rödlök eller gräslök
3 msk citronsaft
Svartpepper
TIPS! Byt ut persiljan mot andra örter som tex dill, oregano, basilika osv. Du kan även ha lite vitlök, riven ost eller fetost i smeten.
Gör såhär:
Örtyoghurt: Blanda alla ingredienser till dressingen och ställ i kylen en stund innan servering
Potatisbiffarna: Skala potatisarna och skär i bitar, koka dem mjuka i vatten. Sila av dem ordentligt. Mosa sedan potatisarna efter önskemål, vill du ha potatisbiffarna helt släta använder du en potatispress, vill du ha lite bitar i kan du mosa dem med en elvisp. Kör då några varv med vispen. Hacka lök i tärningar och stek i lite olja och smör tills de färg.
Blanda potatis med lök och alla övriga ingredienser. Låt potatismoset stå och svälla i ca 15 min. Om du tycker att smeten på biffarna känns för tjock kan du späda ut den med lite mjölk och om den är för lös kan du tillsätta mer ströbröd eller potatismjöl. Hetta upp en klick smör och olja i en stekpanna, forma biffarna till önskad storlek och stek på medelvärmen ca 4-5 min på varje sida. Servera dem med sallad och örtyoghurt eller som tillbehör till maten.
Igår bjöds jag på denna rätt till middag. En jättegod vardagsrätt. Tack!
Tack! Mycket skoj att läsa. Ha det fint /Zeina
Hittade din blogg häromdagen och har redan testat 3 recept, alla har fått tummen upp och kommer att göras igen. Har även tänkt testa fler:-) tack för allt gott!!!
MEN SÅ KUL!!! Tack så jätte mycket, det glädjer mig att läsa. Lycka till och hoppas att du blir nöjd. Kram
Vi gjorde Potatisbiffarna med Örtsås igår, riktigt riktigt gott! Är väldigt glad över att du har så många vegetariska recept eller tips på hur man kan göra vissa rätter vegetariska. Har redan planerat in flera middagar med dina recept 🙂
Och 1 miljon plus poäng vill jag ge dig för alla Alkoholfria drycker du har lagt upp recept på! Vill testa de flesta!
I kväll vi ska prova ditt recept på pizzabullar.
Tyvärr är jag för lat, kommer använda deg från pizza kit.