Saftig sockerkaka med äpple, kanel och kardemumma. Så god! Kakan blir inte lika luftig i konsistensen som en klassisk sockerkaka utan mer maffig och påminner lite om morotskaka. Jag ringlar en läcker kolasås på kakan men den kan även avnjutas med glass eller vaniljsås.
10-12 bitar
2 st äpplen
8 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk kanel
2 tsk stötta kardemummakärnor (kardemummapulver funkar också)
2 tsk vanilj
200 g rumsvarmt smör
3 dl brun farinsocker strö (läs tips nedan)
4 st ägg
3 dl mjölk
Smör och ströbröd till kakformen
Kolasås (läs tips):
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl farinsocker strö (strösocker funkar också)
TIPS! Brun farinsocker ger kakan en god kolasmak, det funkar dock alldeles utmärkt att använda strösocker. Kolasåsen kan du utesluta och istället servera kakan med vaniljsås eller glass.
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175°, över och undervärme. Smörj en sockerkaksform ordentligt med smör, pudra formen med ströbröd.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, kanel och kardemumma i en bunke och ställ åt sidan. Skala och hacka äpplena i mindre bitar. Lägg rumsvarmt smör och socker i en bunke, vispa fluffigt med elvisp. Tillsätt äggen och vispa tills allting är ordentligt blandat, ca 1 min. Sikta ner mjölblandningen, tillsätt mjölk och vispa smeten med elvisp tills allting blir ordentligt blandat och tills du har en klumpfri smet. Vänd i äpplena med en slickepott. Häll smeten i sockerkaksformen. Baka mitt i ugnen i ca 60-65 min, tills kakan blir genomgräddad. Under tiden kan du göra kolasåsen.
Kolasåsen: Blanda alla ingredienser i en liten kastrull och koka samman på spisen i ca 5-7 minuter, tills den tjocknar och blir trögflytande. Låt kallna i rumstemperatur innan du ringlar såsen över kakan.
Ta ut kakan från ugnen, låt vila i formen i 5-6 min. Vänd sedan kakan på ett fat. Låt svalna och ringla sedan kolasås över.
Jag bakade kakan med två riktigt mogna bananer då äpplena var slut. Jättegott.