Sockerkaka med citron

Saftig sockerkaka med citron. Alldeles ljuvligt gott, syrligt och sött! För att göra hela sockerkakan ännu festligare toppade jag den med citronglasyr och jordgubbar men det funkar förstås alldeles utmärkt att skippa det.

Ca 12 bitar
125 g smör
1 citron
3 st ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl mjölk
Smör och mjöl till bakformen
Glasyr:
2 dl florsocker
Ca 2 msk juice från citron
Förslag på topping (valfritt):
Jordgubbar, citronskivor och citronmeliss

Recept på sockerkaka med apelsin och choklad hittar du HÄR!

Gör såhär:
Värm ugnen till 175°, över och undervärme. Smörj och mjöla en sockerkaksform. Smält smöret i en liten kastrull. Riv zest (det gula skalet) från en citron i smöret. Pressa citronen och vänd ner juicen i det smälta smöret, blanda noga och låt svalna.

Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Vipsa ägg och socker vitt och pösigt. Sikta ner mjölblandningen, vänd i smält smör och mjölk. Blanda försiktigt med en slickepott och häll sedan smeten i kakformen. Baka mitt i ugnen i ca 35 min, tills kakan stelnar och inte är kladdig i mitten. Låt kakan svalna lite i formen innan du vänder det på ett fat.

Blanda ihop glasyren. Blanda florsocker och juice från citron, ringla över kakan och låt glasyren stelna. Toppa sockerkakan med jordgubbar, citron och citronmeliss. Servera och njut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close