En god sparrispaj med vitlök och purjolök.Paj är stor en favoriträtt som går hem hos de flesta, funkar att serveras med bara en sallad eller som ett tillbehör till maten. Denna paj går att variera lite som man vill beroende vad den ska serveras till. Äter man den med en köttbit så kan man krydda den med timjan eller rosmarin, till fisken pressar jag i lite citron, för italiensk känsla har jag i coktailtomat och basilika. Fetaost och pinjenötter är också väldigt gott att ha i.
Pajskalet
150 g smör
2 msk vatten
2,5 dl vetemjöl
0,5dl grahamsmjöl
Fyllning
200 g sparris
2 vitlöksklyftor
1/2 purjolök, den vita delen
25 g smör
1 msk olivolja
200 g riven ost
Äggstanning
3 dl grädde
2 ägg
2 tsk örtsalt eller vanlig salt
1 tsk svartpeppar
1 krm muskonöt
Gör såhär:
Blanda samman båda mjölsorterna och smöret som är skuret i mindre bitar. Blanda gärna allting i matberedare eller nyp ihop tills du får en smulig deg. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, och låt en bit av degen komma över pajformens kant och vik ner den. Gör så för att degen inte ska krympa ihop. Nagga med gaffel och låt stå i kylskåpet ca 30 min.
Gör under tiden fyllningen: Skär sparrisen i bitar och strimla purjolöken. Smält smör tillsammans med olivolja i en stekpanna, pressa i vitlöken och fräs utan att bränna vitlöken, i en minut. Blanda i sparrisen och purjolöken, stek på medelvärme tills de mjuknar och får lite färg, ca 5 min.
Värm ugnen till 200°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min. Blanda alla ingredienser till äggstanningen i en bunke och vispa lätt för hand.
Lägg sparrisen över pajskalet, strö över riven ost och avsluta med att hälla över äggstanningen. Grädda mitt i ugnen ca 20-30 min.
Jättegod men ta gärna lite mer salt för att framhäva smaken bättre. Det ska vara dl? Inte msk?
Härligt att du gillade den 🙂 nej det ska vara 2 msk salt. Men man kan justera mängden efter smak