Aubergineröra

En god aubergineröra gjord av grillade grönsaker, smaken blir härligt rökig och mustig. Mycket fräscht och gott som tillbehör till maten eller att ätas med en bit bröd. Röran är en en blandning av den Libanesiska Baba ganoush och ajvar relish. Under grillsäsong är det gott att grilla grönsakerna på grillen, men det funkar även utmärkt i ugnen.
5

1 mellanstor skål
Grönsaker som ska grillas:
3 auberginer
3 röda paprikor
4 tomater
1-5 st chili (beroende på hur hett du vill ha det)
Smaksättning:
1 vitlöksklyfta
1 citron
1 dl finhackad persilja
2 msk Tahina/sesampasta (går att uteslutas)
2 tsk salt
Svartpeppar
Garnering:
Olivolja

Gör såhär:
Grilla grönsakerna i ugnen eller på grillen.
Värm ugnen till högsta värme med grillfunktion på. Lägg grönsakerna på ett galler ovanför en plåt och grilla mitt i ugnen. Ha koll på grönsakerna, de ska bli mjuka inuti och skalet ska bli lite bränt och svartna. Öppna upp ugnen och ta ut de grönsaker som blir klara först. Tillagninsgtiden kan variera beroende på storlek på grönsakerna och styrkan på ugnen. Ungefär så lång tid behöver dem:
Chili 10-15 min
Tomat 15-20 min
Paprika 20 min
Aubergine 30-40 min

Lägg grönsakerna i en gryta med lock allteftersom de blir klara. De blir lättare att skala och smakerna blir godare när de får ligga och svettas ett tag. Lägg grönsakerna i en sil, låt rinna av lite och skala sedan. Finhacka eller finfördela med en gaffel. Jag lägger allt i en skål, mosar lätt med händerna och sedan finfördelar jag allt med min kökssax.

Blanda i smaksättning, smaka av och ha eventuellt i mer citron eller salt. Ställ i kylen en stund innan servering. Håller sig i tät försluten burk i ca 7 dagar. Ringla över olivolja vid servering. Servera gärna med nybakad Focaacia, recept finns här
8
13
2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close