Pastasallad med tonfiskröra och rhode islandsås. Pastasallad är en favorit som passar vid alla tillfällen. Perfekt utflykt- och picknickmat, lunch eller tillbehör till grillat. Det är även en favorit att bjuda på vid festliga tillfällen. Praktiskt då det mesta kan förberedas dagen innan om man ska laga mat för många. Duka upp en härlig buffé med alla möjliga grönsaker i separata skålar tillsammans med olika röror och guckor. Bönor, tomat, paprika i olika färger, gurka, sallad, oliver, soltorkad tomat, ananas, hummus, kycklingspett, räkor, tonfisk, ägg… jag kan hålla på en evighet med listan på tillbehören som passar till. Jag serverar gärna min pastasallad med riktigt god tonfiskröra, rodhe islansås och blandar pastan i en vinägrett. Så enkelt men åh VA GOTT!
Pastasallad, 6 portioner
500 g pasta av valfri sort
2-3 msk citron eller vinäger, välja balsam- vit- eller rödvinäger
1 msk örtsalt
3-4 msk salladskrydda
3 msk olivolja
Koka pasta, sila av och skölj snabbt i kallt vatten. Låt rinna av ordentligt.
Lägg i en stor bunke och blanda i alla ingredienser, blanda ordentligt och smaka av. Krydda mer vid behov.
Förslag på grönsaker
15 st coktailtomater
1 gurka gurka
100 g sallad, färsk spenat eller ruccola
1 Paprika
1 rödlök
100 g ärtor, bönor eller majs
Oliver
1 dl finhackad cornichons (små picklade gurkor)
Tvätta och hacka alla grönsaker, låt rinna av ordentligt. Blanda ihop grönsakerna i en skål eller lägg allting i seperata skålar så kan man plocka fritt efter smak.
Tonfiskröra
0,5 rödlök
2 selleristjälkar
2 burkar tonfisk i vatten
1 dl majonäs
2 dl crémefraiche
1 msk dijon- eller vanlig senap
½ pressad citron
1,5 tsk örtsalt eller vanlig salt
1 tsk svartpeppar
Sellerin i röran ger en jätte god smak och lite krispig touch.
Finhacka sellerin och löken. Låt tonfisken rinna av ordentligt. Blanda ihop alla ingredienser , låt stå och gotta sig en stund i kylen innan servering.
Rhode Islandsås
2 dl cremefraiche
1 dl majonäs
3 msk ketchup
1 tsk senap
1 tsk Salt/örtsalt
0,5 tsk svartpeppar
Vatten
Blanda ihop allting ordentligt och späd sedan ut med lite vatten. Du bestämmer själv hur rinnig sås du vill ha, ställ i kylen en stund innan servering. Du kan smaksätta såsen med dill eller citron om den ska serveras med fisk och skaldjur.