Fisk & Skaldjur/ Husmanskost/ Sverige

Havets Wallenbergare

Wallenbergare är en klassiker som egentligen görs på kalvfärs, havets Wallenbergare som är en modern tolkning på rätten med fisk är minst lika läcker. Servera med potatismos, rårörda lingon, ärtor och brynt smör. Lika lyxigt att avnjutas till vardags som till fest!

6 portioner
Biffarna:
800 g fiskfile (läs tips nedan)
2 äggulor
1 dl grädde
2 krm svartpeppar
Ca 1,5 tsk salt
Smör och rapsolja till stekning
Panko eller ströbröd till garnering (jag tog panko, japanskt ströbröd)
Potatismos (läs tips):
800 g mjölig potatis
Ca 1,5-2 dl grädde
Salt
Brynt smör:
150 g smör
Rårörda lingon:
225 g frysta lingon
1-2 dl socker (justera mängd efter smak)

Serveringsförslag:
Kokta ärtor, citron, färsk dill
TIPS! Blanda gärna olika fisksorter till biffarna, både röd och vit fisk funkar. Jag har mixat lika delar torskfile och laxfile. Jag har använt torskblock och fryst lax som jag har tinat upp och låtit rinna av ordentligt. Du kan göra klassisk potatismos enligt receptet HÄR! eller som jag har gjort med endast grädde och potatis. Med grädde blir moset riktigt krämig och fluffig.

Recept på fiskpinnar hittar du HÄR! och panerad fisk med kall dillsås HÄR!

Gör såhär:
Rårörda lingon: Lägg en ask frysta lingon i en skål och låt tina upp i rumstemperatur. Tillsätt 1-2 dl socker (justera sötma efter smak) och blanda tills sockret löses upp.
Wallenbergare:
Lägg fisk, äggulor, grädde, salt och peppar i en matberedare. Kör några varv tills du får en fin och kladdig smet. Lägg upp ströbröd på en tallrik. Fukta händerna och ta en klick smet, forma en biff och doppa i ströbröd. Smeten är ganska kladdig och det är lättast att forma biffarna med fuktiga händer. Hetta upp olja och en klick smör, stek biffarna ca 4 min på varje sida.

Potatismos: Skala och koka potatisarna mjuka. Sila av och pressa sedan potatisen med en purépress eller mosa dom med en potatisstöt. Tillsätt grädde, salt och vispa potatismoset fluffigt med en elvisp. Tillsätt eventuellt mer grädde om det behövs.
Brynt smör: Lägg smöret i en kastrull och smält det på medelvärme. Låt sedan smöret brynas under omrörning tills det får en fin gyllene färg och nötaktig smak.
Servering: Lägg en rejäl klick potatismos på en tallrik med rårörda lingon och kokta ärtor. Toppa med fiskbiffarna, brynt smör, dillkvist och pressa gärna över citron vid servering.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply