Tårtbottnar- 3 lika delar

Perfekt tårtbotten med 3-lika metoden.  Jag som alltid misslyckats med mina tårtbottnar fick äntligen till det till slut. Superbra metod där inga dl mått ska användas, du går efter ögonmått. Blir en fin och hög kaka. 
IMG_1168

Tårtbotten
5 ägg för en hög tårtbotten eller 8 ägg för en extra hög tårtbotten
Vetemjöl
Potatismjöl
2,5 tsk bakpulver till 5 ägg eller 3 tsk bakpulver till 8 ägg
2,5 tsk vaniljsocker

Till en springform på 24 cm:
Värm ugnen till 175°, över och undervärme. Smörj en springform med smör och klä en springform med bakplåtspapper, både på botten och kanterna. På kanterna ska bakplåtspappret sticka upp nån centimeter.

Ställ 3 lika stora glas bredvid varandra. Knäck 8 eller 5 ägg i ett glas. I glaset bredvid fyller du socker och i det tredje glaset har du hälften potatismjöl och vetemjöl. Toppa mjölet med bakpulver och vaniljsocker.

Vispa ägg och socker pösigt och vitt med elvisp. Sikta i de torra ingredienserna. Vänd försiktigt och häll sedan i formen. Baka på sista falsen i ugnen, nedifrån, i ca 45 min. Öppna inte luckan första 20-25 min, för då kommer kakan sjunka. Ta ut efter ca 45 min, låt svalna helt i formen innan du öppnar upp kakan. När kakan har kallnat är den redo att användas. Den håller sig i ca 3 dagar i rumstemperatur eller 2 månader i frysen.
RECEPT PÅ GODA TÅRTOR:
Gräddtårta med jordgubbar
Frukttårta
Kokos- och ananastårta

Det är alltså ögonmått du ska gå på, inga dl mått. Alla glas ska vara lika höga.
Mjöla formen, jag använder en tesil.
IMG_1134
Vispa ägg och socker pösigt.
IMG_1151
Sikta i de torra ingredienser.
IMG_1152
Vänd i försiktigt.

IMG_1158
Lägg i formen och baka längst ner i ugnen i ca 45 min.
Vänd kakan upp och ner. Undersidan är perfekt och den ska vara uppåt när du garnerar din tårta.

Join the Conversation

  1. Natalie says:

    Jag har en 26cm bakform,går det bra med den tro?

    1. Zeina Author says:

      Det funkar jättebra 🙂

  2. Christine says:

    Använder du en helt vanlig springform eller en hög variant? Den ser otroligt fin ut bottnen!

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Jag använder en vanlig springform. Jag resonerar dock att du klär springformen med bakplåtspapper så den blir hög på sidorna så slipper du att smeten jäser över kanten.

      1. Jennie says:

        Ha ha, jag skulle nog ha läst denna kommentaren. Tittade precis i ugnen och den ser inte vacker ut…vulkanutbrott

  3. Stina says:

    Detta recept blir galet bra tårtbottnar men VARJE gång jag ska baka blir jag osäker på om det är varmluft i ugnen eller ej. Vad använder du?

    1. Zeina Author says:

      Härligt!
      Jag använder varmluft 😀

  4. Anonym says:

    Varmluft 175 grader?

    1. Zeina Author says:

      Precis 😀

      1. Anonym says:

        Vilken grader i det vanliga spisen dom är inte med varmluft?

  5. Anonym says:

    Min blev supertorr, undrar varför?
    Inget smör i receptet?

    1. Anonym says:

      Hej. Använder du ingen smör i receptet?

      1. Zeina Author says:

        Nej ingen smör 🙂

  6. Maria says:

    Hej
    Fick bara plats med 7 ägg i mina höga smala glas men tog lika mycket socker och mjöl. Tre fulla glas. Mina ägg var stora och med mycket vita i.
    Hoppas det funkar. Vågade inte hälla i all smet då jag var rädd att det skulle rinna över.

  7. Karin says:

    Testade just med de tre glasen. Superenkelt! Fast läste just att det skulle vara varmluft precis innan timern för 45 min pep. Inget kladd på gaffel så tog ut den. Blir spännande nu då. Fast den ser fin ut. Hade 26 cm form. Precis att det klarade sig på kanten…

  8. Hej!
    Bjöd på midsommartårta med denna botten. Blev grymt bra!!
    Tack!!
    Mvh Mia

  9. Rebecca Landtblom says:

    Hur många bitar skulle du säga att denna botten blir? 🙂

  10. Annelie says:

    Tips! Klä insidan av formen med lite högre bakplåtspapper så att sidorna på formen blir högre, så slipper ni överhäng och får en fantastisk hög tårtbotten 🙂
    Har bakat tårtor med detta recept i många år och det går inte misslyckas.
    Denna botten kan även bära en extra våning, så länge ni fyller den undre våningen med tillräckligt fast fyllning.
    Och till sist; med en knivsudd bakpulver i grädden så kan ni vispa den extra hård utan att den blir eller smakar smör!

  11. Anonym says:

    Waaaaw jag undrar om det funkar med choklad

  12. Karolina says:

    Min tårtbotten misslyckades 🙁 den sjönk ihop och gick inte att dela. Gick bara sönder. Hade 45 min i ugn på 175 grader. Öppnade inte ugnen under tillagningen. Vet inte vad som felade…

  13. Helt fantastiskt recept, det bästa jag någonsin testat!!
    Nu undrar jag dock om denna går att göra glutenfri? Med t.ex. Lailas gula mjölmix? Om det går, är mått och tid i ugnen samma lika isf?

  14. Anonym says:

    Följa allt punkt och prick, det var nog inte så bra recept enligt mig. Förstår inte, blev så kompakt och inte ens hög? Inte reste sig ett dugg, vad kan ha blivit fel tros? 😮

  15. Susann says:

    Jag delade upp smeten i två formar, en 20cm och en 15cm, det blev 2 helt perfekta tårtbottnar

  16. Elisabeth says:

    Hej! Brukar baka denna men blev nu döbakad i botten annars hög och fin, vad blev fel???

  17. Martina says:

    Hej. Tror du att det funkar att göra denna med bara potatismjöl? Alternativt potatismjöl och glutenfri mjölmix….? Letar å letar efter ett bra recept på glutenfri tårtbotten men har hittills inte lyckats få till det bra…

  18. Anonym says:

    Ingen aning om jag gjorde fel någonstans men min blev katastrof. Allt bara svämma över och den blev inte ens genomkörd efter hela 70 minuter i ugnen.

  19. Sofie says:

    ”Smörj en springform med smör och klä en springform med bakplåtspapper”. Just den meningen kan vara lite förvirrande om man inte brukar baka. Låter som att man ska ha två formar.

    Älskar detta receptet. Använder alltid !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close