Bakverk/ Dessert/ Efterrätt/ Tårta

Tårtbottnar- 3 lika delar

Perfekt tårtbotten med 3-lika metoden.  Jag som alltid misslyckats med mina tårtbottnar fick äntligen till det till slut. Superbra metod där inga dl mått ska användas, du går efter ögonmått. Blir en fin och hög kaka. 
IMG_1168

Till en springform på 24 cm:
Värm ugnen till 175°. Smörj och mjöla en form. Ställ 3 lika stora glas bredvid varandra. Knäck 8 ägg i ett glas, i glaset bredvid fyller du socker och i det tredje glaset har du hälften potatismjöl och vanlig mjöl. Toppa mjölet med 3 tsk bakpulver (2,5 bakpulver till 5 ägg). Vispa ägg och socker pösigt och vitt med elvisp, ca 1-2 min. Sikta i de torra ingredienserna. Vänd försiktigt och häll sedan i formen. Baka på sista falsen i ugnen, nedifrån, i ca 45 min. Öppna inte luckan första 20-25 min, för då kommer kakan sjunka. Ta ut efter ca 45 min, låt svalna helt i formen innan du öppnar upp kakan. När kakan har kallnar är den redo att användas. Den håller sig i ca 3 dagar i rumstemperatur eller 2 månader i frysen.
RECEPT PÅ GODA TÅRTOR:
Gräddtårta med jordgubbar
Frukttårta
Kokos- och ananastårta

Det är alltså ögonmått du ska gå på, inga dl mått. Alla glas ska vara lika höga.

Mjöla formen, jag använder en tesil.

IMG_1134

Vispa ägg och socker pösigt.

IMG_1151

Sikta i de torra ingredienser.

IMG_1152

Vänd i försiktigt.

IMG_1158

Lägg i formen och baka längst ner i ugnen i ca 45 min.

Låt svalna i formen helt innan du öppnar den.

Vänd kakan upp och ner. Undersidan är perfekt och den ska vara uppåt när du garnerar din tårta.

You Might Also Like

16 Comments

  • Reply
    Natalie
    02/11/2016 at 05:28

    Jag har en 26cm bakform,går det bra med den tro?

    • Reply
      Zeina
      08/11/2016 at 21:28

      Det funkar jättebra 🙂

  • Reply
    Christine
    12/09/2018 at 16:28

    Använder du en helt vanlig springform eller en hög variant? Den ser otroligt fin ut bottnen!

    • Reply
      Zeina
      20/09/2018 at 09:27

      Hej,
      Jag använder en vanlig springform. Jag resonerar dock att du klär springformen med bakplåtspapper så den blir hög på sidorna så slipper du att smeten jäser över kanten.

  • Reply
    Stina
    06/03/2019 at 20:10

    Detta recept blir galet bra tårtbottnar men VARJE gång jag ska baka blir jag osäker på om det är varmluft i ugnen eller ej. Vad använder du?

    • Reply
      Zeina
      07/03/2019 at 20:39

      Härligt!
      Jag använder varmluft 😀

  • Reply
    Anonym
    18/03/2019 at 10:56

    Varmluft 175 grader?

    • Reply
      Zeina
      24/03/2019 at 07:52

      Precis 😀

  • Reply
    Anonym
    25/03/2019 at 09:56

    Min blev supertorr, undrar varför?
    Inget smör i receptet?

    • Reply
      Anonym
      06/06/2019 at 13:15

      Hej. Använder du ingen smör i receptet?

      • Reply
        Zeina
        22/09/2019 at 15:32

        Nej ingen smör 🙂

  • Reply
    Maria
    08/04/2020 at 16:06

    Hej
    Fick bara plats med 7 ägg i mina höga smala glas men tog lika mycket socker och mjöl. Tre fulla glas. Mina ägg var stora och med mycket vita i.
    Hoppas det funkar. Vågade inte hälla i all smet då jag var rädd att det skulle rinna över.

  • Reply
    Karin
    30/05/2020 at 14:29

    Testade just med de tre glasen. Superenkelt! Fast läste just att det skulle vara varmluft precis innan timern för 45 min pep. Inget kladd på gaffel så tog ut den. Blir spännande nu då. Fast den ser fin ut. Hade 26 cm form. Precis att det klarade sig på kanten…

  • Reply
    Mia
    20/06/2020 at 10:59

    Hej!
    Bjöd på midsommartårta med denna botten. Blev grymt bra!!
    Tack!!
    Mvh Mia

  • Reply
    Rebecca Landtblom
    30/06/2020 at 12:06

    Hur många bitar skulle du säga att denna botten blir? 🙂

  • Reply
    Annelie
    25/10/2020 at 18:19

    Tips! Klä insidan av formen med lite högre bakplåtspapper så att sidorna på formen blir högre, så slipper ni överhäng och får en fantastisk hög tårtbotten 🙂
    Har bakat tårtor med detta recept i många år och det går inte misslyckas.
    Denna botten kan även bära en extra våning, så länge ni fyller den undre våningen med tillräckligt fast fyllning.
    Och till sist; med en knivsudd bakpulver i grädden så kan ni vispa den extra hård utan att den blir eller smakar smör!

  • Leave a Reply