Perfekt tårtbotten med 3-lika metoden. Jag som alltid misslyckats med mina tårtbottnar fick äntligen till det till slut. Superbra metod där inga dl mått ska användas, du går efter ögonmått. Blir en fin och hög kaka.
Tårtbotten
5 ägg för en hög tårtbotten eller 8 ägg för en extra hög tårtbotten
Vetemjöl
Potatismjöl
2,5 tsk bakpulver till 5 ägg eller 3 tsk bakpulver till 8 ägg
2,5 tsk vaniljsocker
Till en springform på 24 cm:
Värm ugnen till 175°, över och undervärme. Smörj en springform med smör och klä en springform med bakplåtspapper, både på botten och kanterna. På kanterna ska bakplåtspappret sticka upp nån centimeter.
Ställ 3 lika stora glas bredvid varandra. Knäck 8 eller 5 ägg i ett glas. I glaset bredvid fyller du socker och i det tredje glaset har du hälften potatismjöl och vetemjöl. Toppa mjölet med bakpulver och vaniljsocker.
Vispa ägg och socker pösigt och vitt med elvisp. Sikta i de torra ingredienserna. Vänd försiktigt och häll sedan i formen. Baka på sista falsen i ugnen, nedifrån, i ca 45 min. Öppna inte luckan första 20-25 min, för då kommer kakan sjunka. Ta ut efter ca 45 min, låt svalna helt i formen innan du öppnar upp kakan. När kakan har kallnat är den redo att användas. Den håller sig i ca 3 dagar i rumstemperatur eller 2 månader i frysen.
RECEPT PÅ GODA TÅRTOR:
Gräddtårta med jordgubbar
Frukttårta
Kokos- och ananastårta
Jag har en 26cm bakform,går det bra med den tro?
Det funkar jättebra 🙂
Ja
Använder du en helt vanlig springform eller en hög variant? Den ser otroligt fin ut bottnen!
Hej,
Jag använder en vanlig springform. Jag resonerar dock att du klär springformen med bakplåtspapper så den blir hög på sidorna så slipper du att smeten jäser över kanten.
Ha ha, jag skulle nog ha läst denna kommentaren. Tittade precis i ugnen och den ser inte vacker ut…vulkanutbrott
Detta recept blir galet bra tårtbottnar men VARJE gång jag ska baka blir jag osäker på om det är varmluft i ugnen eller ej. Vad använder du?
Härligt!
Jag använder varmluft 😀
Varmluft 175 grader?
Precis 😀
Vilken grader i det vanliga spisen dom är inte med varmluft?
Min blev supertorr, undrar varför?
Inget smör i receptet?
Hej. Använder du ingen smör i receptet?
Nej ingen smör 🙂
Hej
Fick bara plats med 7 ägg i mina höga smala glas men tog lika mycket socker och mjöl. Tre fulla glas. Mina ägg var stora och med mycket vita i.
Hoppas det funkar. Vågade inte hälla i all smet då jag var rädd att det skulle rinna över.
Testade just med de tre glasen. Superenkelt! Fast läste just att det skulle vara varmluft precis innan timern för 45 min pep. Inget kladd på gaffel så tog ut den. Blir spännande nu då. Fast den ser fin ut. Hade 26 cm form. Precis att det klarade sig på kanten…
Hej!
Bjöd på midsommartårta med denna botten. Blev grymt bra!!
Tack!!
Mvh Mia
Hur många bitar skulle du säga att denna botten blir? 🙂
Tips! Klä insidan av formen med lite högre bakplåtspapper så att sidorna på formen blir högre, så slipper ni överhäng och får en fantastisk hög tårtbotten 🙂
Har bakat tårtor med detta recept i många år och det går inte misslyckas.
Denna botten kan även bära en extra våning, så länge ni fyller den undre våningen med tillräckligt fast fyllning.
Och till sist; med en knivsudd bakpulver i grädden så kan ni vispa den extra hård utan att den blir eller smakar smör!
Waaaaw jag undrar om det funkar med choklad
Min tårtbotten misslyckades 🙁 den sjönk ihop och gick inte att dela. Gick bara sönder. Hade 45 min i ugn på 175 grader. Öppnade inte ugnen under tillagningen. Vet inte vad som felade…
Helt fantastiskt recept, det bästa jag någonsin testat!!
Nu undrar jag dock om denna går att göra glutenfri? Med t.ex. Lailas gula mjölmix? Om det går, är mått och tid i ugnen samma lika isf?
Följa allt punkt och prick, det var nog inte så bra recept enligt mig. Förstår inte, blev så kompakt och inte ens hög? Inte reste sig ett dugg, vad kan ha blivit fel tros? 😮
Jag delade upp smeten i två formar, en 20cm och en 15cm, det blev 2 helt perfekta tårtbottnar
Hej! Brukar baka denna men blev nu döbakad i botten annars hög och fin, vad blev fel???
Hej. Tror du att det funkar att göra denna med bara potatismjöl? Alternativt potatismjöl och glutenfri mjölmix….? Letar å letar efter ett bra recept på glutenfri tårtbotten men har hittills inte lyckats få till det bra…
Ingen aning om jag gjorde fel någonstans men min blev katastrof. Allt bara svämma över och den blev inte ens genomkörd efter hela 70 minuter i ugnen.
”Smörj en springform med smör och klä en springform med bakplåtspapper”. Just den meningen kan vara lite förvirrande om man inte brukar baka. Låter som att man ska ha två formar.
Älskar detta receptet. Använder alltid !
Hej,
Tror det kan vara bra att uppdatera/rätta detta recept lite. Det står:
“Tårtbotten
5 ägg för en hög tårtbotten eller 8 ägg för en extra hög tårtbotten
Vetemjöl
Potatismjöl
2,5 tsk bakpulver till 5 ägg eller 3 tsk bakpulver till 8 ägg
2,5 tsk vaniljsocker”
Ska det inte vara 1 del ägg, 1 del mjöl (där man kan blanda potatismjöl och vanligt mjöl) och 1 del socker? det står senare i receptet “vispa ägg och socker…”
Tänker också att det bör stå med att det är lämpligt med varmluft. Ganska stor skillnad på resultat med varmluft 175 grader eller vanlig värme 175 grader. I övrigt det bästa receptet på tårtbotten, men glad att jag bakat det en gång innan från en annan sida. Annars hade jag nog bara kört på med ett misslyckat resultat.
Hej
Undrar om någon provat att minska mängden socker? Alternativt användt fejksocker?
Funkar det att göra även i långpanna och i så fall hur många ägg?