Perfekt tårtbotten med 3-lika metoden. Jag som alltid misslyckats med mina tårtbottnar fick äntligen till det till slut. Superbra metod där inga dl mått ska användas, du går efter ögonmått. Blir en fin och hög kaka.
Till en springform på 24 cm:
Värm ugnen till 175°. Smörj och mjöla en form. Ställ 3 lika stora glas bredvid varandra. Knäck 8 ägg i ett glas, i glaset bredvid fyller du socker och i det tredje glaset har du hälften potatismjöl och vanlig mjöl. Toppa mjölet med 3 tsk bakpulver (2,5 bakpulver till 5 ägg). Vispa ägg och socker pösigt och vitt med elvisp, ca 1-2 min. Sikta i de torra ingredienserna. Vänd försiktigt och häll sedan i formen. Baka på sista falsen i ugnen, nedifrån, i ca 45 min. Öppna inte luckan första 20-25 min, för då kommer kakan sjunka. Ta ut efter ca 45 min, låt svalna helt i formen innan du öppnar upp kakan. När kakan har kallnar är den redo att användas. Den håller sig i ca 3 dagar i rumstemperatur eller 2 månader i frysen.
RECEPT PÅ GODA TÅRTOR:
Gräddtårta med jordgubbar
Frukttårta
Kokos- och ananastårta





Jag har en 26cm bakform,går det bra med den tro?
Det funkar jättebra 🙂
Ja
Använder du en helt vanlig springform eller en hög variant? Den ser otroligt fin ut bottnen!
Hej,
Jag använder en vanlig springform. Jag resonerar dock att du klär springformen med bakplåtspapper så den blir hög på sidorna så slipper du att smeten jäser över kanten.
Ha ha, jag skulle nog ha läst denna kommentaren. Tittade precis i ugnen och den ser inte vacker ut…vulkanutbrott
Detta recept blir galet bra tårtbottnar men VARJE gång jag ska baka blir jag osäker på om det är varmluft i ugnen eller ej. Vad använder du?
Härligt!
Jag använder varmluft 😀
Varmluft 175 grader?
Precis 😀
Vilken grader i det vanliga spisen dom är inte med varmluft?
Min blev supertorr, undrar varför?
Inget smör i receptet?
Hej. Använder du ingen smör i receptet?
Nej ingen smör 🙂
Hej
Fick bara plats med 7 ägg i mina höga smala glas men tog lika mycket socker och mjöl. Tre fulla glas. Mina ägg var stora och med mycket vita i.
Hoppas det funkar. Vågade inte hälla i all smet då jag var rädd att det skulle rinna över.
Testade just med de tre glasen. Superenkelt! Fast läste just att det skulle vara varmluft precis innan timern för 45 min pep. Inget kladd på gaffel så tog ut den. Blir spännande nu då. Fast den ser fin ut. Hade 26 cm form. Precis att det klarade sig på kanten…
Hej!
Bjöd på midsommartårta med denna botten. Blev grymt bra!!
Tack!!
Mvh Mia
Hur många bitar skulle du säga att denna botten blir? 🙂
Tips! Klä insidan av formen med lite högre bakplåtspapper så att sidorna på formen blir högre, så slipper ni överhäng och får en fantastisk hög tårtbotten 🙂
Har bakat tårtor med detta recept i många år och det går inte misslyckas.
Denna botten kan även bära en extra våning, så länge ni fyller den undre våningen med tillräckligt fast fyllning.
Och till sist; med en knivsudd bakpulver i grädden så kan ni vispa den extra hård utan att den blir eller smakar smör!
Waaaaw jag undrar om det funkar med choklad
Min tårtbotten misslyckades 🙁 den sjönk ihop och gick inte att dela. Gick bara sönder. Hade 45 min i ugn på 175 grader. Öppnade inte ugnen under tillagningen. Vet inte vad som felade…
Helt fantastiskt recept, det bästa jag någonsin testat!!
Nu undrar jag dock om denna går att göra glutenfri? Med t.ex. Lailas gula mjölmix? Om det går, är mått och tid i ugnen samma lika isf?
Följa allt punkt och prick, det var nog inte så bra recept enligt mig. Förstår inte, blev så kompakt och inte ens hög? Inte reste sig ett dugg, vad kan ha blivit fel tros? 😮
Jag delade upp smeten i två formar, en 20cm och en 15cm, det blev 2 helt perfekta tårtbottnar
Hej! Brukar baka denna men blev nu döbakad i botten annars hög och fin, vad blev fel???