Timman bagilla är gott aromatiskt ris med mycket smaker. En traditionell rätt från Irak som gärna serveras med kyckling eller kött. Du kan även servera den med sallad och tzatsiki.
6 portioner Timman bagilla
400 g djupfrysta bondbönor
5 dl basmatiris
1 gul lök
4 msk finhackad dill (torkad, färsk eller djupfryst funkar bra)
0,5 tsk gurkmeja
1,5 tsk salt eller 2 buljongtärningar
Svartpeppar
Hett vatten
4 msk rapsolja
Gör såhär:
Tina bönorna och skala dem om de har skal på. Tvätta riset ordentligt och blötlägg 30 min i ljummet vatten. Hacka löken och fräs i olja tills den får färg, ca 3-4 min. Tillsätt dill, de skalade bönorna och gurkmeja och fräs 1 minut. Sila av riset och vänd med löken. Krydda med salt/buljong och svartpeppar. Häll över hett vatten, det ska precis täcka riset med några millimeter. Ha inte för mycket vatten, tänk på att riset har varit blötlagt. Täck med lock, koka upp och låt sedan ångas på medelvärme tills riset är färdigkokt. Koktiden kan variera beroende på vilken rissort du har. Servera gärna riset med sallad och tzatsiki. Det är även ett gott tillbehör till kyckling eller kött. Servera gärna med lammkotletter, recept hittar du HÄR!