Husmanskost/ Huvudrätt/ Kött/ Palestina/ Ris

Kedreh- Palestinsk risrätt

Kedreh är en kryddig risrätt med kikärtor och kött. Alldeles fantastiskt god och smakrik rätt som passar lika bra att serveras till vardags som till fest. Servera gärna med en fräsch syrlig sallad och myntzatsiki. Kedreh tar sin tid att laga men så värd mödan. Den som väntar på något gott….

Ca 8 portioner
800 g lammkött (jag har använt lammstek)
6 dl basmatiris
1 gul lök
8 st vitlöksklyftor (du kan minska mängd om du vill)
400 g kokta kikärtor (sköljda och avrunna)
Ghee eller olja och smör till stekning
Kryddor:
2 tsk sjukryddor
2 tsk paprikapulver
1,5 tsk gurkmeja
1 tsk spiskummin
1 tsk korianderpulver
0,5 tsk kanel
4 st kardemummakapslar
3 st lagerblad
2 st buljongtärningar (valfri sort, jag tog grönsaksbuljong)
Ca 3 tsk salt
10 st svartpepparkorn
Garnering:
200 g skalade mandlar

Recept på vegetarisk biryani hittar du HÄR!

Gör såhär:
Lägg köttet i en rymlig gryta, häll över ca 1,5 liter vatten. Koka upp, skumma av och tillsätt sedan lagerblad, lök delad i klyftor, svartpepparkorn, buljongtärningar och 2 tsk salt. Låt köttet koka under lock tills det är helt färdigkokt. Tillsätt eventuellt mer vatten vid behov. Koktiden kan variera beroende på vilket kött du har och hur stora bitar du kokar. Jag hade lammstek delad i mellanstora bitar (se bild) och det tog ca 2 h.

När köttet är klart tar du ur det ur kokvattnet, silar av buljongen och bevarar vätskan. Smaka av vätskan om den har tillräckligt med sälta, den ska du sedan koka riset i. Smaka eventuellt av med salt.

Skölj riset ordentligt och blötlägg i ljummet vatten i ca 30 min. Sila av ordentligt. Hetta upp ghee eller en klick smör och olja. Stek vitlöken på medelhög värme under omrörning i ca 3-4 min, var noga med att inte bränna vitlöken stek den långsamt. Tillsätt alla kryddor och stek nån minut till. Vänd i kött och kikärtor, stek under omrörning nån minut. Vänd i riset och blanda. Häll över buljongen från köttets kokvatten. Vätskan ska täcka riset med 0,5 cm.

Koka upp riset, sänk sedan värmen och låt ångas långsamt på låg värme tills vätskan kokats in i riset och riset är färdigkokt, tar ca 20 min. Stek mandlar gyllene i olja. Lägg upp riset på ett fat, garnera med mandlar och servera. Servera gärna med myntatzatsiki och en syrlig sallad.

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply