Ost/ Potatis/ Soppor/ Sydamerika/ Vegetariskt

Locro de papa- Ecuadoriansk potatissoppa

Läcker ecuadoriansk potatissoppa med ost som toppas med ännu mer ost och avokado. Fantastiskt god och lättlagad. I en autentisk locro de papa har man ostsorten queso fresco och smaksätter soppan med kryddan achiote. Båda dessa ingredienser används flitigt i det sydamerikanska köket, tyvärr så är de svåra att hitta i matbutikerna och då funkar det att istället ta paprikapulver och fetaost.

6 portioner
1,5 kg mjölig potatis
1 gul lök eller den vita delen på en purjolök (jag tog purjolök)
3 vitlöksklyftor
1 liter vatten
5 dl mjölk
2 dl riven ost (gärna mozarella)
2 grönsaksbuljongtärningar
Olja till stekning
Kryddor:
2 tsk paprikapulver
2 tsk spiskummin
0,5 tsk gurkmeja
Salt & peppar
Garnering:
100 g Fetaost
2 st Avokado
Koriander
Lime

Gör såhär:
Skala potatis och skär i bitar. Finhacka lök och vitlök. Hetta upp olja och stek löken tills den får färg. Vänd i potatis, vitlök och alla kryddor, stek under omrörning i ca 4 min. Häll över kokhett vatten, smula i buljongen, rör om och låt sedan soppan sjuda under lock på medelhög värme tills potatisen kokas sönder och mjuknar, ca 20  min.

Mixa soppan slät. Häll i mjölk och riven ost. Blanda och låt soppan sjuda i ca 10 min. Smaka av salt och peppar. Servera soppan och toppa varje portion med smulad fetaost, avokado, koriander och lime. Smaklig måltid!

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply