Tashrib/Thareed- Irakisk gryta med bröd

Tashrib är en mycket gammal och traditionell maträtt i bland annat Irak. Den omnämns i sägner som går tillbaka 1400 år i tiden. Tashrib eller thareed som den också kallas kan tillagas på många olika sätt. Huvudingrediensen är dock brödet som ska brytas i små bitar, därav namnet “thareed” som betyder finfördelat. Ordet “tashrib” står för något som blir blötlagt och suger åt sig vätskan,  brödet suger åt sig alla smaker och såsen från grytan. Tashrib kan göras på lammkött, kyckling eller vegetarisk. Man kan även göra såsen röd genom att tillsätta tomatpuré. Till den röda såsen har man oftast i okra istället för kikärtor. För en matigare gryta kan man tillsätta potatis och morot. Variationerna är många, här kommer ett recept på en klassisk och enkel version på tashrib. 
thareedtashreeb-2

4-6 portioner tashrib
500 g lammkött med ben
1 gul lök
400 g kokta kikärtor
1 tsk sjukryddor
2 st köttbuljong
2 st torkade lime (valfritt)
Ca 1,5 liter vatten
Servering:
Pitabröd eller orientaliskt tunnbröd
TIPS! Tashrib kan tillagas på många olika vis. Du kan byta ut köttet mot kyckling. Funkar även att göra soppan vegetarisk och ersätta kött med potatis. Gillar du tomatsås kan du tillsätta tomatpuré i grytan, då är det gott att ha i okra istället för kikärtor.

Gör såhär:
Putsa köttet och skär i önskad storlek. Lägg i en rymlig gryta med vatten, koka upp oh skumma av ordentligt. Skär 2 små hack i varje torkad lime och droppa ner dem i grytan. Smaksätt med buljong, svartpeppar och sjukryddor. Låt koka tills köttet nästan är helt färdigkokt. Skär löken i strimlor, blanda med köttet och tillsätt även kikärtorna. Låt koka med köttet i ytterligare ca 30 min. Smaka av grytan och tillsätt mer salt eller kryddor och späd ut med mer vatten vid behov. Bryt brödet i bitar och lägg i en tallrik. Toppa med soppan och servera direkt.

Tashreeb
Torkad lime används mycket i irakisk och persisk matlagning, oftast i grytor. De ger en fräsch syrlig smak till rätterna. Man hittar torkad lime främst i livsmedelsbutiker med sortiment från Mellanöstern.

Tashreeb  tashreeb-4 tashreeb-7

Join the Conversation

  1. Bonnie Rønsbæk says:

    Tak for din opskrift! Har spist Tashrib så mange gange hos min svigermor, og har længe haft lyst til at prøve selv:)

    Tak for opskriften!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close