Svenska tomater

svenska tomater

Det finns tomater och så finns det tomater. Svenska tomater, närodlade, obesprutade och fulla med smaker. Visst smakar det bra på tungan när du läser orden? För att det är något som de flesta av oss strävar efter. Vi vill veta vart vår mat kommer ifrån, att den är klimatsmart och att den har producerats på ett rättvist sätt. Enligt en undersökning gjord av Sifo väljer 75% av konsumenterna i Sverige att köpa svenskproducerade livsmedel och 80% tycker att ursprungsmärket av livsmedel är viktigt. Eftersom efterfrågan på svenskproducerade livsmedel ökar görs nu en stor satsning som ska göra det enklare för oss konsumenter att hitta svenskproducerad mat och dryck när vi handlar. Ursprungsmärket “Från Sverige” finns märkt på varorna för att visa dess ursprung. Du kan läsa mer HÄR! 

banner_market_du_letarefter

Låt oss återgå till tomaterna! Den 12 maj var det årets stora pressdag för svenska tomater på Gamla Orangeriet i Stockholm. Tomatodlare från hela Sverige visade upp sin fantastiska bredd av olika tomatsorter. Det var en sann fröjd för ögat. Så vackert och vilka underbara färger. svenska tomatersvenska tomater

Mischa Billing guidade oss genom de olika tomatsorterna. Hon är smakexpert, sommelière och lektor i måltidskunskap. Det var väldigt intressant att höra henne berätta hur varje tomat har sin egen smak och karaktär. En del tomater är söta, andra är syrliga och en nån sort är fruktig i smaken. Små tomater har en mer koncentrerad smak än de stora. Hon påpekade även hur viktigt det är att aldrig förvara tomat i kylen. En tomat som förvarats i kylen förlorar sin smak, så de bör alltid förvaras i rumstemperetaur. I rumstemperatur utvecklas tomatens sötma och smak allra bäst. Hennes personliga favoriter är tomatsorterna Tomawak, Tomatoberry, Lemonade, Amarillo och den klassiska Pärltomaten. Vi fick provsmaka på de olika sorterna, vilken smakupplevelse att få smaka på en riktig svensk tomat. Underbart gott.

Mischa Billing
svenska tomater

Efter en provsmakning av olika tomatsorter var det dags för en ljuvlig tomatlunch. Kocken Malin Söderström, från restaurangen Moderna Museet, hade komponerat ihop fem olika maträtter.  Recept på allt gott kommer upp på bloggen i dagarna.

svenska tomater

svenska tomater
Krämig tomatsoppa serverad med tomatchips och hembakt bröd med ungsbakade tomater.

svenska tomater-10

Mördegsplatta med tomat och sardellkräm toppad med färska skivade tomater och friterad kapris.
Mördegsplatta med tomat och sardellkräm toppad med färska skivade tomater och friterad kapris.
Sparris, stekt halloumi, tomatsås och fylld tomat.
Sparris, stekt halloumi med tomatsås och fylld tomat.
Tomatmarmelad serverad med två olika ostar.
Tomatmarmelad serverad med två olika ostar.

Våra svenska odlare förtjänar att lyftas fram och det är värt att betala en extra krona för en svensk produkt. Det är ett bra och klimatsmart val. I Sverige värms de flesta av växthusen av förnybar energi och restvärme. Tomaten levereras till butikerna utan att den transporteras långa vägar. Välj svenska tomater.

Svenska tomater
Här ser ni våra stolta och glada tomatodlare som brinner för det dom gör. Från vänster: Thomas Lilja, Elleholmstomater, Ragnar Petersson, W-P Grönt, Mats Pedersen, Alfred Pedersen & Son, Susanne Andersson, Trollåsens tomat, Per Söderlund, Stockagården, Annicka Assarsson, Varv Trädgård och Marcus Söderlind, Söderlinds ekologiska grönsaker. Foto: Tomas Södergren.

Tack till LRF Trädgård och Odlarna.se som anordnat denna träff i samarbete med svenska tomatodlare.

 

Join the Conversation

  1. Kan bara hålla med, när det äntligen är dags för svenska tomater och svensk gurka i affärerna – då är det ren och skär matlycka och glädje!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close