Perfekt pizzadeg i långpanna

REKLAM FÖR BOSCH

Hemligheten bakom en perfekt pizza ligger i degen. En bra pizzadeg ska arbetas ordentligt och en bra stund tills glutentrådarna bildas som i sin tur gör pizzan luftigt. Jag gillar när pizzan är saftig men samtidigt har en frasig konsistens och därför tillsätter jag även durumvete som ger den perfekta frasigheten. Allra bäst arbetas en deg, särskild pizzadegen, med en köksmaskin.När degen arbetas i en köksmaskin så får du en smidig och elastisk deg och dessutom halverar du knådningstiden. En bra köksmaskin kommer definitivt att vara din trogna vän som underlättar för dig i köket. Jag klarar mig inte utan min nya vän i köket, MUM5 från Bosch. Snygg, smidig och kraftig med massa smarta funktioner som inbyggd våg, timer som har koll på hur länge degen har arbetats och 3D Planetary Mixing-rörelsen som kommer åt alla ingredienser i botten av skålen. Går du och funderar på en ny köksmaskin så är det den enda du behöver om du frågar mig. Läs mer om BOSCH MUM5 HÄR! Jag är så nöjd med den och rekommenderar den varmt.

Just nu får du 20% rabatt på utvalda MUM-produkter, erbjudandet gäller mellan den 26/9-2/10. Läs mer HÄR!

1 stor pizza eller 4 mindre pizzor
25 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
4 dl vatten
Ca 9 dl vetemjöl special
2 dl durumvete
0,5 dl olivolja eller rapsolja
1 tsk salt
0,5 tsk socker
Tomatsås:
1 vitlöksklyfta
4 msk tomatpuré
3 dl vatten
2 msk olivolja
1 msk oregano
0,5 tsk salt
0.5 tsk socker
Förslag topping:
400 g riven ost
1 rödlök
150 g champinjoner
2 st gröna chili (kan ersättas med paprika)
Näve färsk basilika

 

Gör såhär:
Börja med degen. Lös upp jästen med ljummet vatten. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda degen smidig och elastisk ca 10 minuter i en köksmaskin eller dubbelt så länge för hand. Mjöla degen och täck med plast. Det bästa vore om degen får jäsa i kylen över natten. Den klarar sig i kylen flera timmar. Har du inte tid att vänta så länge så låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 45 min. 

Tomatsåsen: Fräs vitlöken i olivoljan några sekunder. Lägg i tomatpuré och fräs den med en stund. Blanda i övriga ingredienserna och låt puttra långsamt i 15 min utan lock, rör om då och då. Låt svalna innan den läggs på pizzan.

Värm ugnen till 225° över och undervärme. Förbered toppingen till pizzan. Häll ut degen på mjölat bakbord. Kavla ut degen till en en stor pizza, den ska inte kavlas för tunn. Lägg degen på en plåt med bakplåtspapper. Bred på tomatsås, strö på rikligt med ost och toppa med övriga ingredienser (förutom basilikan). Baka mitt på sista falsen (alltså längst ner) i ugnen tills pizzan får en fin färg, ca 15 min. Toppa med basilika och servera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close