Piroger/ Pizza/ Tips & knep i köket

Inbakad Pizza

Recept på bästa pizza degen har du här, jag har testat många olika och denna är min favorit. En pizza kan varieras i det oändliga. Toppa med det du gillar att ha på den. Hemma hos oss beställer var och en sin pizza, den ena vill ha med tonfisk, den andra med salami och någon vill ha den inbakad. Låt fantasin flöda och ha kul när du bakar din pizza. Toppa med ananas, räkor, kebab, mozarella, ruccola….. listan är lång.
p7

Degen, 4 pizzor
20 g jäst
2,5 dl vatten
CA 5 dl vetemjöl special
1 dl durumvete
0,5 dl olivolja eller rapsolja
1 tsk salt
0,5 tsk socker
Tomatsås till 4 mellanstora pizzor
1 vitlöksklyfta
3 msk tomatpuré
3 dl vatten
2 msk oliv0lja
1 msk oregano
0,5 tsk salt
0.5 tsk socker
1,5 tsk balsamvinäger
Fräs vitlöken snabbt i olivoljan några sekunder. Lägg i tomat och fräs den med en stund. Blanda i övriga ingredienserna och låt puttra långsamt i 20 min utan lock, rör om då och då. Låt svalna innan den läggs på pizzan

Pizzadegen, gör såhär:

Lös upp jästen med ljummet vatten. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda ordentligt i några minuter. Det bästa vore om degen får jäsa i kylen över natten. Den klarar sig i kylen flera timmar. Ta en tillräckligt stor bunke så den inte jäser över kanten och täck ordentligt med en plastpåse. Mjöla degen så den inte fastnar. Har du inte tid att vänta så länge så låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 45 min. När degen jäst klart så delar du den i 4 delar och formar till en boll. Låt vila i ca 10 min så blir dom lättare att kavla.

Inbakad pizza
Sätt ugnen på högsta värme och välj att värmen ska komma från nedre delan av ugnen. Ställ in en plåt på nedersta falsen av ugnen och stäng luckan. Låt ugnen stå så i ca 15 min så den blir ordentligt varm. 
Kavla ut degen avlång, inte för tunn för att då kan den spricka. Lägg degen på ett bakplåtspapper innan du lägger på fyllningen, Lägg tomatsås i mitten strö på ost och lägg förslagsvis räkor och lök. Vik in kanterna och nyp ihop ordentligt. Lyft upp pizzan och lägg på den förvärmda plåten i ugnen. Grädda i ca 5-7 min. Ta ut, pensla lite olivolja och strö oregano på. Servera genast. Recept på pizzasallad hittar du HÄR!
pizza8
pizza10pizza11
pizza5pizza12

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply
    Synnöve Kjerstad
    04/01/2016 at 21:10

    Gjorde det här idag….
    Men inte sjutton såg det ut som dina…
    Men goda blev dem 😀
    Tusen tack Zeina för alla dina fina, enkla, svåra, GODA recept.
    Jag har upptäckt en helt ny matvärld.

    När jag frågar maken om vi ska äta nått så ser han på mig och flinar och så säger han… har du kollat på Zeinas blogg eller i Mat & bak….

    Kram Synnöve.

    • Reply
      Zeina
      05/01/2016 at 10:44

      Hej fina Synnöve 🙂
      Jag tvekar inte en sekund att din pizza blev minst lika fin så mycket gott som du gör. Kul att se din blogg, den hade jag missat. Ska kika runt där lite. Massor med kramar till dig och maken. Hoppas att ni får en fin fin dag. Jag tackar så hjärtligt för att du tittade förbi och skrev så fint. /Zeina

  • Reply
    Evin
    19/11/2019 at 15:55

    Du är så fantastisk! Min familj har ätit gott många gånger tack vare dig. Hoppas du vet och känner att du gör skillnad i folks liv.

  • Leave a Reply