Trigona panoramatos- Fyllda grekiska filodegsstrutar

Fullkomligt magiska, frasiga, krämiga och ljuvliga filodgestrutar. En grekisk delikatess som är lite pillig att göra men inte det minsta svår att baka. Det var svårt att beskriva i ord hur man viker ihop dessa läckerbitar så jag spelade in ett matklipp som du kan se på Instagram HÄR! Du mesta testa att baka dessa och bjuda på vid nästa fika. De gjorde succé på fikat här hemma och mina barn trodde att det var glass på fatet.

Ca 20 st strutar
Ca 150 g filodeg
100 g smält smör
3 dl vispgrädde
2 msk finhackad pistage
Bakplåtspapper
Vaniljfyllning:
4 dl mjölk
10 msk marsan snabb vaniljsås pulver
Sirap:
2 dl socker
1 dl vatten
1 tsk citronjuice från en färsk citron

SE HUR JAG GÖR STRUTARNA STEG FÖR STEG HÄR! PÅ INSTAGRAM

Gör såhär:
Börja med att koka upp sirapen. Blanda socker, vatten och citron i en kastrull. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt sirapen sjuda i 5 min. Dra av från värmen, täck med ett lock och låt svalna i rumstemperatur.

Blanda marsanpulver och mjölk till en tjock kräm, låt stelna i kylen. Klipp ut små fyrkanter av bakplåtspapper och skrynkla ihop dem.

Värm ugnen till 225°. Dela filodegsplattan i tre delar (se i klippet hur jag gör). Täck med bakduk. Ta en filodegsremsa och pensla med smör, lägg över en till filodeg och pensla den med smör. Vik ihop till en triangel och dela sedan triangeln i mitten. Öppna upp en halva, du kommer nu ha en liten strut. Fyll struten med det ihopskrynklade bakplåtspappret. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Baka mitt i ugnen tills strutarna blir gyllene, ca 10 min. Ta ut från ugnen och doppa strutarna i sirap och låt sedan rinna av på ett galler.

Vispa grädden fast och fluffig. Ta ur bakplåtspappret från strutarna. Lägg vaniljkräm i en spritspåse och fyll strutarna. Spritsa sedan över grädde och strö över pistage. Servera och njut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close