Minska matsvinn med Restakuten

Annonssamarbete med Willys

Jag är väldigt glad och stolt över detta samarbete tillsammans med Willys! Willys gör nu en storsatsning som de kallar Svinnsmart där de vill sprida kunskap om matsvinn och förhoppningsvis halvera sitt matsvinn till år 2025. Jag är glad över att få vara med på deras resa. Just nu kickar dessutom initiativet Restakuten igång där du kommer att få hjälp med tips och receptförslag på matrester som behövs räddas. Kanske hittar du en brun banan i fruktskålen eller en skrynklig purjolök i kylen som du inte riktigt vet vad du ska göra med. Ta en bild på råvaran, lägg upp bilden på Instagram, tagga @willyssverige och skriv #svinnsmart. Då får du ett personligt recept och tips på vad du kan göra med dina rester. Tänk på att du måste ha ett öppet instagramkonto för att kunna få tips från Restakuten. Man kan göra mer än vad man tror på sina matrester. En brun och mjuk banan kan bli en grym kaka eller så kan du skära bananen i bitar, frysa in och ta fram när du ska göra smoothies. Gammalt bröd kan bli gott ströbröd eller goda soppkrutonger. De där mosiga tomaterna i grönsakslådan kan bli en urläcker gazpacho. Det går att göra så mycket av all den mat som slängs helt i onödan.

Det slängs flera tusentals ton mat varje år. I hemmen slängs 260 000 ton mat och i matbutikerna slängs 60 000 ton mat varje år. Det är ju helt galet! Samtidigt som vi står inför en miljökris och vi vet att människor dör av svält runt om i världen kastar vi ändå så mycket mat. 1/3 av all mat som produceras kastas. Det är inte bara katastrof för miljön, vi har liksom redan förbrukat jordens resurser för länge sen, det är dessutom inte schysst mot en själv. Det är pengar som åker rakt ner i soporna. Pengar som man hade kunnat göra så mycket trevligare saker för.

Willys tog reda på vilken mat som slängs mest. Efter resultatet på deras undersökning tog de fram 25 svinnsmarta recept med mat som hade kunnat åka rakt ner i soporna men som istället förvandlas till en läcker rätt. Ta del av recepten HÄR!

Vad gör då Willys för att minska matsvinnet? Det gjorde mig väldigt glad att läsa om att Willys samarbetar med lokala hjälporganisationer och ser till att istället för att full ätbar mat kastas så skänks de till behövande. Fantastiskt! Läs mer HÄR! Du kanske själv jobbar inom en hjälporganisation och vill samarbeta med Willys, kontakta då dom via mail, [email protected].
Willys sänker även priset på varor med kort datum eller skönhetsfel. Alla dessa varor markeras tydligt med skyltar och klistermärken. Svinnsmart! Läs mer HÄR! om vilka insatser Willys gör för att minska matsvinnet.

På onsdag kommer ni att kunna se mig och fantastiska Amir Kheirmand som driver Youtube-kanalen Rätt Rätt laga mat på räddade råvaror. Det vill ni inte missa! Stay tuned 😀

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close