Selyodka pod shuboy- Rysk matjessilltårta

DETTA INLÄGG PRESENTERAS I ANNONSSAMARBETE MED ABBA 

På somrarna äter vi gärna vår lunch på gården. Vi brukar ta med oss maten ut, sitta på innergården, umgås och njuta av att äta maten ute i det gröna. Maten smakar ju så mycket bättre när man äter den ute. Sist vi hade vår lilla gårdspicknick festade vi till det lite, vi firade nämligen att jag har fått jätteroliga nyheter som jag snart kommer att berätta till er om. Jag är så taggad och glad, det är så mycket roliga saker på gång. Snart kommer jag kunna berätta vad det är 😀 Maten som vi packade ner var sill av olika slag och jag gjorde en rysk mattjessilltårta. Åh den här silltårtan är magisk, så himla god. Du MÅSTE testa den! 

Vi älskar sill här hemma och äter det gärna året runt. Det är gott, nyttigt och fullt med omega 3. Abbas sill är vår absoluta favorit för att de har så många olika läckra smaker att välja på. De använder sill från Norska havet för att få fram den bästa smaken och kvalité på deras produkter. Min favorit bland Abbas breda sortiment är skärgårdssillen och min man älskar senapssillen. För mig är sill på en bit bröd den bästa snabbmaten och den perfekta lunchen. Vill man experimentera fram egna smaker och göra egna sillinläggningar så är Abbas 5 minuterssill toppen. Jag är sugen på att att göra en egen sillinläggning med persisk saffran, chili och lime. Hur gott låter inte det?! Blir att testa snart, lovar att dela med mig recept så fort jag testat. Har du förslag på några goda smaker och egna sillinläggningar?

Vi hade bjudit barnens farfar på picknicken men han fick tyvärr förhinder så det blev lite mat över och det är ju inga problem. Det bästa med alla rester är att det blir en perfekt lunch och matlåda dagen efter. 

Här kommer recept på den ryska silltårtan som är enkel att göra. Den heter “Selyodka pod shuboy” som betyder “sill under pälstäcke”. Härligt namn va? Nej det finns absolut ingen päls i tårtan men den är kallad efter en rysk pälskappa som värmer under vintern. Alla olika lager i silltårtan får den att se ut som en “shubbakappa”. Den är inte bara en fröjd för ögat, den är en smaksensation och en ren glädje för smaklökarna också. Underbart god! Förbered den gärna dagen eller minst några timmar innan servering så hinner den gotta till sig och stelna i kylen. Kan serveras som en del på buffén, som en förrätt eller som en härlig sommarlunch.

10 portioner rysk matjesesillatårta
200 g Abba matjessillfiléer
3 hårdkokta ägg
2 st kokta rödbetor
4-5 st kokta potatisar
3 st kokta morötter
1/4 gul lök
2 dl majonnäs
0,5 dl cremefraiche
Salt & svartpeppar
Garnering:
Dill
Gräslök

Gör såhär:
Riv morot, rödbetor och potatis på grova sidan av rivjärnet. Finhacka löken, hacka äggen och hacka sillen. Blanda majonnäs, crème fraîche, salt och svartpeppar i en skål, salta inte för mycket, tänk på att sillen är ganska salt. Lägg hälften av potatisen i botten av en springform på 24 cm. Lägg hälften av morötterna över. Toppa med all sill och hälften av löken. Bred hälften av majonässblandningen över. Strö över 2 av de finhackade äggen, spara den ena till garnering. Lägg sedan resterande potatis, morot och lök över. Avsluta med rödbetorna och resten av majonnäsen. Garnera med ägg, dill och gräslök. Plasta in och ställ i kylen några timmar, minst 4 timmar eller gärna till nästa dag.

Du hittar fler härliga sommarrecept från Abba HÄR!

Vi serverade knäckebröd, sill, ägghalvor, crème friache och färskpotatissallad bredvid. Jag hade även med köttbullar för barnens skull men de åt sill för glatta livet 😀
Recept på färskpotatissallad
6 portioner

1 kg kokt färskpotatis
8 st rädisor
10 st cocktailtomater
1 rödlök
Vinägrett:
5 msk olivolja
3 msk vinäger
1 tsk dijonsenap
Salt & svartpeppar
Topping:
Ärtskott, ruccola, gräslök eller något annat grönt som du tycker om, välj fritt efter smak.

Gör såhär:
Blanda ihop alla ingredienser till vinägretten. Dela färskpotatisen i halvor. Skiva rädisorna tunt, dela cocktailtomaterna. Blanda ihop allting och toppa med ärtskott eller något annat gott.


Join the Conversation

  1. Zeleikha says:

    Kommer från Ryssland ursprungligen, och denna tårta (sallad heter den i Ryssland, som typ som rödbetssallad här i Sverige) är min favorit!! Älskar denna! Fast sill ska ligga under altihopa, och man äter absolut inte matjessill i Ryssland…
    Men hur som helst, Zeina, du är mycket duktig och roligt med så många olika matträtter från olika länder!
    Förresten, denna salladen äter man bara på vinter i Ryssland och är ett måste på bordet vid nyårsfirandet!
    Puss !

    1. Tänkte just kommentera om matjessillen. Den goda sill som man har i den här salladen finns nog inte att köpa i Sverige så jag tror att det blir godare med matjessillen än saltsillen eller liknande. Jag tänker faktiskt laga den här till midsommarhelgen. Min sambo är ryss och tycker om denna ryska sallad och matjessill så det blir en överraskning. Tack härliga Zeina för alla goda recept.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close