Turkisk izmir köfte serverad med smörstekt risoni. Traditionellt friterar man potatisen och steker biffarna, jag ugnsbakad allting innan jag häller den läckra tomatsåsen över. Riktigt smarrigt middagstips!
4 portioner
Biffarna:
400 g köttfärs
1 riven eller finhackad gul lök
1 ägg
0,5 dl ströbröd
1 liten knippe finhackad persilja
2 tsk spiskummin
Svartpeppar & salt
Rapsolja
Grönsaker:
3-4 st potatisar
2 tomater
3 st sivri (turkiska paprikor) eller 1 vanlig grön paprika
Tomatsås:
2 msk tomatpuré
400 g krossad tomat
1 msk paprikapulver
6 dl vatten
Salt och peppar
Serveringsförslag:
Risonipillaf
Gör såhär:
Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Blada alla ingredienser till biffarna och låt färsen stå i 10 min. Fukta händerna lätt och forma till avlånga biffar och ställ dem åt sidan. Skär i klyftor. Lägg biffarna och potatis på en plåt, ringla rapsolja över och tillaga mitt i ugnen i ca 10 min. Skär tomat i klyftor, hacka även paprika eller sivri i klyftor. Varva potatis, och biffarna i en ugnsform och toppa med sivri- och tomatklyftorna.
Gör tomatsåsen. Lägg alla ingredienser till såsen i en kastrull och låt puttra i 4-5 min. Häll såsen över biffarna och grönsakerna och tillaga sedan i ugnen i ca 20 min. Ta ut ur ugnen och garnera med lite finhackad persilja.