Cá Chiên Sốt Cà Chua- Vietnamesisk fisk i tomatsås

Det här är en fantastiskt god och lättlagad vietnamesisk fiskrätt som du enkelt gör på få ingredienser. Fisken steker du frasig och serverar sedan med den mustiga tomatsåsen. Ljuvligt att avnutas med jasminris.

4 portioner
4 bitar fisk (läs tips nedan)
2 st schalottenlök eller 1 gul lök
4 st vitlöksklyftor
1 bit ingefära (ca 2 cm)
8 st tomater (kan ersättas med 800 g krossad tomat)
1 röd chili (valfritt)
1-2 msk tomatpuré
1 msk fisksås
Salt & svartpeppar
Rapsolja till stekning
Serveringsförslag:
Salladslök
Koriander eller dill till garnering
Citron eller lime att pressa över
Jasminris

TIPS! Traditionellt när man lagar denna rätt använder man makrill. Antingen använder du en hel makrill eller så skär den i fjärilskotletter. En annan vit fast fisksort funkar också bra. Jag har använt fjärilskotletter av lax.

Gör såhär:
Hacka lök och tomat i tärningar. Finhacka vitlök och chili, riv ingefära. Hetta upp olja i en stekpanna och stek löken tills den får färg. Vänd i vitlök, ingefära, chili och stek lite till. Vänd i tomat, tomatpuré och stek under omrörning tills tomaterna mjuknar. Smaksätt med fisksås, salt och svartpeppar. Låt såsen puttra under lock på medelhög värme i ca 30 min. Tillsätt eventuellt lite vatten om såsen känns torr.

Klappa fisken torr med hushållspapper. Krydda med salt och peppar runtom. Hetta upp olja i en stekpanna, stek fisken på medelhög ca 6 min på varje sida. Tills fisken får ordentligt med färg och blir helt färdiglagad.

Lägg fisken i tomatsåsen, pressa citron över, toppa med salladslök, koriander eller dill och servera med ris.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close