Vit kladdkaka med bär som smakar vit choklad. Jag gör den lagom kladdig och söt, så den får en frisk och god smak. En blandning mellan sockerkaka och kladdkaka. Gott till fikat!
Ca 12 bitar vit kladdkaka
Bären:
200 g bär (djupfrysta eller färska, jag använder djupfrysta blåbär)
+1 tsk potatismjöl eller vanlig mjöl om du använder frysta bär
Kakan:
200 g vit choklad
150 g smör
4 ägg
2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
Gör såhär:
Värm ugnen till 175°. Börja med alla förberedelser för kakan. Om du använder djupfrysta bär blandar du dem med potatismjöl eller mjöl och ställer åt sidan, detta för att de inte ska vätska sig för mycket i kakan. Smörj en springform på 24 cm med smör och pudra med mjöl. Blanda mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i en separat skål och ställ åt sidan. Hacka vit choklad till små bitar.
Smält smöret på medelvärme, stäng av värmen och blanda i chokladen. Rör om tills chokladen smälter helt. Vispa socker och ägg med en handvisp, det ska inte vispas pösigt och vitt, bara rör om lite hastigt tills de blandas ihop väl. Sikta i de torra ingredienserna och rör om och vänd slutligen i chokladsmeten. Häll halva smeten i formen och strö hälften av blåbären på. Häll på den resterande smeten och strö på bären. Baka mitt i ugnen i ca 35 min. Ta ut och låt kakan svalna helt och låt stå i kylen minst 1 timme innan servering, gärna några timmar så den stelnar lite. Pudra med florsocker och servera eventuellt med en klick lättvispad grädde till.
Chokladen och smöret sepererade trots att jag stängt av värmen
Rör man om en stund så blandas de samman
Men vad gott, blåbär och vit choklad är så bra ihop. Måste baka den 🙂