Jag testade att krydda kycklingklubbor med den somaliska kryddan xawaash. Supergod kryddblandning! Det blev ett ljuvligt tillbehör vid rispilaff. Recept på riset hittar du HÄR!
6 portioner
6 st kycklingklubbor (ca 2 kg)
Marinad:
1 msk xawaashkrydda
2 tsk torkad timjan
1 tsk chili- eller paprikapulver
2 pressade citroner
3/4 dl olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
Salt & peppar
Gör egen xawaashkrydda:
1 msk spiskumminfrön
1 msk korianderfrön
1 tsk svartpepparkorn
1 liten kanelstång
1 tsk kardemummafrön
0,5 tsk hela nejlikor
1 tsk gurkmeja
Gör såhär:
Börja med att göra xawaaashkrydda om du inte har en färdigmix: Lägg alla kryddor förutom gurkmeja i en helt torr stekpanna. Rosta under omrörning i ca 2-3 min tills kryddorna rostas och får en härlig doft utan att de bränns vid. Låt kryddorna svalna och mixa dem tills de smulas sönder så mycket som möjligt. Mortla sedan dem tills du får en pulvermix av alla kryddor. Tillsätt sedan gurkmeja och förvara i en burk. Håller sig bra i flera månader.
Blanda alla ingredienser till marinaden och låt stå i 10 min. Pensla kycklingklubborna med marinaden och låt gärna marineras en stund, antingen några timmar i kylen eller en liten stund i rumstemperatur. Värm ugnen till 200°. Tillaga mitt i ugnen i ca 45 min. Servera med önskar tillbehör.