Bröd/ Buffé/ Italienskt/ Mezza

Focaccia

Detta är ett av mina absolut favoritbröd som jag bakar ofta. Focaccian går att variera den i det oändliga med olika toppingar. Ett mjukt och luftigt bröd med lite tuggmotstånd tack vare durumvete. Degen ska vara ganska lös för att få perfekt konsistens på brödet, härligt frasig och mjuk på samma gång. Toppar du brödet med sesamfrön får du ett orientaliskt bröd som passar utmärkt till grytor och mezza. Har du på klassik focaccia topping, som tomat, rödlök eller rosmarin så får du ett riktigt gott italienskt bröd.

1 stort bröd långpanna eller 2 mindre 
4 dl ljummet vatten
20 g färsk jäst (lite mindre än en halv jäst) eller 2 tsk torrjäst
0,5 dl olivolja
Ca 9 dl vetemjöl special
1,5 dl durumvete
2 tsk salt
1 tsk socker

Förslag på olika smaksättningar
Tunna skivor rödlök och potatis- recept finns HÄR!
2 msk sesamfrön- recept finns HÄR!
Tunna skivor rödlök
Körsbärstomat, basilika eller rosmarin och oliver
3 kvistar färsk rosmarin
3 msk Zaatar (orientalisk kryddblandning)- recept finns HÄR! om du vill göra egen mix

Gör såhär:
Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och knåda ordentligt och länge tills du får en smidig deg. Tycker du att degen är för lös och svårarbetad så kan du tillsätta mer mjöl. Olja bunken med olivolja och täck med plastpåse. Låt jäsa 1 timme i rumstemperatur eller i kylen över natten, degen klarar sig i kylen upp till 12 timmar. Klä en form med bakplåtspapper. Häll ut degen direkt i formen och tryck ut degen med fingrarna. Lägg på en av smaksättningarna. Täck och låt jäsa 1 timme.

Värm ugnen till 250 °. Ta in brödet mitt i ugnen och sänk sedan temperaturen till 200°. Grädda brödet i ca 25-35 min, beroende på hur tjockt ditt bröd är. Låt svalna på galler eller servera genast.

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Susanne
    24/01/2016 at 16:20

    Hej zeina! Du använder ofta vetemjöl special men går det bra att byta mot vanligt? Och vad är skillnaden mellan de båda?

  • Leave a Reply

    fem × 4 =