Asien/ Grönsaker/ Grytor/ Huvudrätt/ Kyckling

Gaeng Ped – Äkta röd thaicurry

Gaeng ped- Äkta Thailändsk röd curry med bambuskott och kyckling. Här kommer ett super bra recept som ger dig lika god thaismak som på restaurang. Stirra dig inte blind på valet av grönsakerna i receptet, man kan variera denna rätt i det oändliga. Du kan ha i scampi, räkor, morot, potatis, annans, minimjas… listan är lång. Riktigt smarrigt!
gaeng ped

4 portionerGaeng ped
2 burkar kokosmjölk av bra kvalité (400 ml per burk)
1-3 msk röd curry (beroende på hur stark du vill ha grytan)
2-3 st kycklingfiléer
1 burk bambuskott (ca 400 g)
100 g haricot verts eller sockerärtor
1 röd paprika
2 morötter
3-4 st kaffir limeblad
3 kvistar söt basilika (kan uteslutas)
2 tsk palmsocker (kan ersättas med 1 tsk vanligt socker)
1-2 tsk fisksås
1 buljontärning (gärna höns) utspädd i 1 dl vatten

Gör såhär:
Börja med att reducera kokosmjölken. Häll bara 1 av kokosmjölkförpackningarna i en kastrull och koka upp. Sänk värmen till medelvärme och låt puttra. Ha koll så den inte bränns vid. Använd inte för liten kastrull eftersom den kan lätt bubbla över kanten. Låt koka tills mindre än hälften av mjölken återstår, rör om då och då. Det tar ca 20-30 min beroende på kvalitén på kokosmjölken. Den kommer att tjockna och skära sig, det bildas ett lager olja och kokoskräm i kastrullen (se bild). Ibland lyckas man inte få den att skära sig men det påverkar inte smaken så mycket, så länge den tjocknar och kokas en stund så är det bra.

Blanda röd curry i kastrullen med den reducerade koksmjölken, fräs under omrörning tills det bildas ännu mer olja. Nu kommer oljan få en härlig röd färg av curryn. Tillsätt kycklingen och fräs den en stund. Blanda i den andra koksmjölken, bambuskott, fisksås, palmsocker, limeblad, buljong och låt koka under lock i ca 10-15 min. Hacka grönsakerna som ska i grytan och bland ner dem. Låt puttra i ca 10-15 min. Smaka av och tillsätt eventuellt mer fisksås, curry eller salt. Stäng av värmen, blanda i basilikablad. Servera med ris.

Fotor_144728220853893 Fotor_144728226128560 Fotor_144728231420380Fotor_144728234899936 Fotor_144728238098385 Fotor_144728241561647 Fotor_144728249817512Fotor_14473316349700

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

23 Comments

  • Reply
    Anonym xD
    28/12/2015 at 14:45

    Jag brukar lägga lite limesaft sjukt gott, den blir varken söt eller sur.
    Har lagt samma ingredienser som du har nämnt ovan i flera år och sedan går jag in i din blogg på exakta mått, vilken härlig känsla. Nu behöver jag inte sitta och förklara för människor hur jag gör grytan för att jag har ej exakta mått, jag ber dem istället att gå in i din blogg 😀

    • Reply
      Zeina
      02/01/2016 at 08:56

      Så härligt 😀

  • Reply
    asd
    20/01/2016 at 17:00

    Var hittar man Kaffir limeblad? Kan man ersätta det med ngt?

    • Reply
      Zeina
      22/01/2016 at 16:00

      Finns i asiatiska livsmedelsbutiker. Kan ersättas med lite limejuice men det är inte samma smak. Limebladen ger grytan en riktig “thaismak”

  • Reply
    Abir salem
    27/01/2016 at 19:33

    Hej, vad menar du med att reducera kokosmjölken? Har aldrig använt kokosmjölk tidigare – men de kanske blir tydligt när man öppnar en burk att något ska hällas ur?

    Vad menas med låt koka till mindre än hälften av mjölken är kvar? Blir det som gröt, och så vill man att endast hälften ska bli grötig? 🙂

    • Reply
      Zeina
      29/01/2016 at 07:41

      Du ska alltså koka kokosmjölken tills den tjocknar och hälften av mängden finns kvar i kastrullen. Bara en av förpackningarna ska kokas till hälften. Lycka till

  • Reply
    Aida
    31/01/2016 at 20:03

    Gjorde detta idag det var supergott

    • Reply
      Zeina
      05/02/2016 at 16:22

      Ja visst är den god 😀 härligt att du gillade den

  • Reply
    Anna
    04/05/2016 at 11:09

    Ser helt fantastiskt ut, detta ska provas!
    Tack för en härlig blogg

    • Reply
      Zeina
      07/05/2016 at 00:43

      Tack 😀 hoppas att du blir nöjd med resultatet om du testar. Lycka till

  • Reply
    PiaFia
    06/05/2016 at 13:39

    Tack Zeina för ditt recept på Gaeng ped… jisses vad gott, och ÄNTLIGEN fick jag till den rätta thai- smaken! Jag gjorde den igår, idag ska jag dryga ut den med frysta sugar snaps. Kanske vitkål. Mmmmmmm!!!!

    • Reply
      Zeina
      07/05/2016 at 00:47

      Men så skoj 😀 underbart att du var nöjd och tack snälla för att du berättar. Ha det bäst. Kram

  • Reply
    Ida
    18/07/2016 at 12:12

    Hur stora ska kyckling filéerna vara? Har du något gram mått? Kan man ersätta fisksåsen med nått?

    Mvh Ida

    • Reply
      Zeina
      22/07/2016 at 12:22

      Nej jag har inte direkta mått men 3 st mellanstora filéer brukar jag ta. Fisksås har en speciellt saltin smak du kan ersätta den med salt men det blir dock inte samma smak 🙂 Lycka till

  • Reply
    Kristofer
    19/08/2016 at 19:51

    Testade att göra denna rätten efter detta recept precis. Supergott! Kommer göras många gånger i framtiden.

  • Reply
    Siranee - thaimorsan.se
    26/09/2016 at 09:16

    Looking good 🙂
    Jättebra att nån vettig matbloggare gör det bra och på riktig. Så trött med de stora matbloggare och kända kockar som bara förstör våra Thaimaträtter.

    Gaeng däng är benämning på alla heta gryträtter… just saying. Sedan finns det såklart förskönade namn på olika rätter.

    Gaeng = gryta
    Pedd = het, pedd pedd = superstarkt
    Däng = röd
    Gaeng däng = rödcurry gryta

    • Reply
      Zeina
      27/09/2016 at 07:28

      Tack 😀 Jätte kul med info om de olika benämningarna. Det visste jag inte. Trevlig blogg du själv har, ska kika in där. Ha det bäst. /Zeina

  • Reply
    Adrian
    05/04/2017 at 13:16

    Hej! DU! När du skriver röd curry.. menar du röd currypasta då eller någon typ av rödcurrykrydda? Tack på förhand 🙂 // Adrian

    • Reply
      Zeina
      08/04/2017 at 08:49

      Hej,
      Jag menar röd currypasta 🙂

  • Reply
    Adrian
    05/04/2017 at 17:06

    Ska det vara röd currypasta eller bara en röd currykrydda?

    • Reply
      Zeina
      06/04/2017 at 21:32

      Det ska vara röd currypasta 🙂

  • Reply
    Pia
    13/04/2017 at 20:28

    Hej! Låter otroligt gott och ska absolut lagas! Vilken basilika är det du använder, du skriver söt menar du söt thaibasilika? Google gjorde mig otroligt förvirrad över vad som är vad

    • Reply
      Zeina
      17/05/2017 at 14:22

      Hej,

      Söt thai basilika är helt rätt 😀

    Leave a Reply

    16 + 1 =