Afrika/ Grönsaker/ Grytor/ Vegetariskt

Gambiansk jordnötsgryta- Vegansk domoda

Vegetarisk domoda

Domoda är en mustig gambiansk gryta. Fyllig och smakrik jordnötssås, fylld med grönsaker som serveras med ris. Den kan tillagas på många olika sätt, här har jag gjort den vegansk. Möjligheterna oändliga när den serveras med grönsaker,  de flesta grönsaker funkar utmärkt att ha i. Testa dig fram och njut av smakerna.
Vegansk domoda
6 portioner vegan domoda
250 g creamy jordnötssmör (osötad, inte crunchy)
100 g tomatpuré
2-3 mogna röda tomater
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 grönsaksbuljongtärningar
1 sötpotatis eller en bit pumpa
Ca 4 dl vatten
Chili om du gillar hetta (färsk eller pulver)
Citron om du gillar syrlig smak
Salt & peppar
Rapsolja till stekning
TIPS! Grytan får en ganska söt smak av sötpotatis. Du kan tillsätta de flesta grönsaker om du vill ha en fylligare smak tillsammans med sötpotatisen . Paprika, morot, champinjoner, potatis eller en annan favoritgrönsak funkar bra att ha i.

Gör såhär:
Skär löken i tärningar, hacka vitlöken. Hetta up olja i en kastrull och stek dem tills löken mjuknar och blir glansig. Hacka tomat i tärningar och vänd ner i grytan med chili, stek lite till. Vänd i tomatpuré och jordnötssmör, rör om tills allting blandats väl. Smula i buljongtärningarna och häll över hett vatten. Rör om och koka upp, låt puttra utan lock tills såsen tjocknar, ca 40-50 min. Tänk på att såsen är är väldigt tjock och trögflytande, den kan lätt brännas vid i botten av kastrullen, rör därför om ibland. Du ska dock inte röra om för ofta, såsen ska få puttra långsamt och tjockna.

Hacka sötpotatis och eventuellt grönsaker i önskad storlek och vänd ner i grytan. Smaka av och krydda med salt och peppar. Låt puttra tills grönsakerna är klara. Pressa eventuellt i citron eller servera det bredvid. Servera med ris, jasminris passar bra till. Grytan smakar godare nästa dag och funkar utmärkt att frysas in.
Fotor_145626189126777Vegetarisk domodaVegansk domoda

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

8 Comments

  • Reply
    Katarina
    24/02/2016 at 12:02

    Jag älskar jordnötssmör och den här faller mig i smaken, mums.
    Ha en fin dag!

    • Reply
      Zeina
      25/02/2016 at 13:54

      Ja det är så gott! Tack snälla. Ha det fint /Zeina

  • Reply
    Camilla
    30/08/2016 at 17:40

    Jag lagade detta igår och det var enkelt och gott! Nästa gång ska jag prova att addera lite paprika och skära ner på mängden jordnätssmör för att minska kaloriantalet. Rekommenderas!

  • Reply
    Johanna
    10/11/2016 at 15:20

    Lagade detta igår. Harregud så gott!

  • Reply
    Mikael
    22/11/2016 at 09:13

    Om man vill göra dubbel sats kan man bara dubbla allt på ingredienslistan eller bör man skära ner på något?

    • Reply
      Zeina
      25/11/2016 at 14:08

      Det är bara att dubbla allting om man vill göra dubbelsats 😀

  • Reply
    Linnéa - The Hungry Gosling
    09/03/2017 at 10:04

    Detta låter verkligen gott! 🙂

  • Reply
    Ewa Torp
    11/06/2017 at 17:20

    Tillsatte ananas i bitar . Himmelskt gott

  • Leave a Reply

    fyra − två =