Grytor/ Husmanskost/ Huvudrätt/ Italien/ Kyckling/ Utvalt

Kyckling cacciatore- Italiensk kycklinggryta

cacciatore

Kyckling cacciatore är en traditionell italiensk gryta. Cacciatore betyder “jägare” och det är precis vad denna gryta är, en riktig rustik “jägargryta” fylld med smaker. Man kan variera det i det oändliga, precis som de italienska jägarna gjorde, de tillsatte det som fanns till hands. Morot, seller, chili, örter, salami eller potatis är några av förslagen. En traditionell kyckling cacciatore innehåller vitt vin, jag kör min utan. Den smakar fantastiskt, mustig och smakrik. Den möra kycklingen som får blandas med den härliga tomatsåsen, vitlöken, örterna, mamamia så gott. Servera med ris, pasta eller foccacia. En god rätt som du gärna kan bjuda på vid festliga tillfällen, den är både vacker och god.
cacciatore cacciatore

6-8 portioner Kyckling Cacciatore
4 st kycklingklubbor
0,5 dl vetemjöl
2 paprikor
2 gula lökar
4 st vitlöksklyftor
10-12 st champinjoner
1 liten bunt persilja
2 pkt krossad tomat
1 msk tomatpuré
1 kycklingbuljong utspädd i 3 dl hett vatten
1 msk torkad oregano
Salt & peppar
1 tsk socker
2 msk balsamvinäger (kan uteslutas)
Olivolja eller rapsolja

Gör såhär:
Dela kycklingklubborna i mitten, krydda runt om med peppar och salt. Vänd kycklingen i vetemjöl. Hetta upp olja i en stekpanna och stek kycklingarna på medelhög värme 6 min på varje sida. Tänk på att inte fylla stekpannan med för mycket kycklingbitar på en gång så de får en fin stekyta. Lägg sedan ett lock på grytan och låt tillagas i ca 15 min, tills de inte längre är råa inuti. Plocka bort kycklingen ur stekpannan och ställ åt sidan.

Hacka alla grönsaker. I samma stekpanna och olja som du stek kycklingen i börjar du med att fräsa löken tills den mjukar. Tillsätt vitlöken och stek lite till. Vänd i paprikan och champinjonerna och stek ytterligare, tills de mjuknar. Vänd i tomatpuren och oreganon, fräs hastigt. Blanda krossad tomat, socker, balsamvinäger buljongen och rör om. Häll i de stekta kycklingbitarna, koka upp, smaka av och krydda med salt och peppar. Lägg ett lock på grytan och låt sjuda i ca 30 min. Finhacka persiljan och låt den få puttra i grytan sista 5 minuterna. Servera gärna med foccacia, ris eller pasta. Smaklig måltid!
231789141517cacciatorecacciatore

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

7 Comments

  • Reply
    Marina
    01/12/2015 at 22:57

    Kan man ta kycklingfilé istället kycklingklubborna?

    • Reply
      Zeina
      02/12/2015 at 12:09

      Det funkar jätte bra med kycklingfilé 🙂

  • Reply
    Iman
    02/12/2015 at 15:45

    Hej ! Ska laga detta ikväll då jag varit såå sugen på det enda sen du la upp det 🙂 men jag förstår inte steget från att steka kycklingen i stekpannan och lägga locket på grytan. Menar du att efter jag stekt kycklingen så lägger jag över de i en gryta och stänger locket ? Med eller utan värme i så fall?
    Tack för att du gör min vardag lättare 🙂 // Iman

    • Reply
      Zeina
      02/12/2015 at 21:32

      Hej,
      Tack för din fina kommentar:-D Efter att kycklingen stekts ska de få tillagas på medelvärme under lock tills de inte längre är råa inuti.Hänger du med? Fråga gärna om det fortfarande är otydligt. Lycka till /kram

      • Reply
        mire
        08/12/2015 at 17:34

        Hur ska de tillagas i grytan? med olja? förstår inte heller det momentet

        • Reply
          Zeina
          08/12/2015 at 19:35

          Kycklingen ska stekas runtom i lite olja först, sen under lock på medelvärme en stund. Sen är det bara att följa resten av receptet. Lycka till

  • Reply
    Johannes
    17/04/2017 at 18:12

    Stort tack för receptet. Blev en mycket god middag!

  • Leave a Reply