ÅH så goda lussekatter! Enkla att forma, ett super fiffigt knep som underlättar väldigt mycket. Fyllda med mandelmassa blir dessa himmelskt goda.
Fotor_144588460504055

Ca 35-40 st lussekatter
Fyllningen:
100 g rumsvarmt smör
125 g riven mandelmassa
1 msk vaniljsocker
Degen
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde (kan bytas ut mot 50 g smör)
4 påsar (2 g) saffran (halvera mängden för mildare saffransmak)
50 g färsk jäst
½ tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella 10 %
100 g rumstempererat smör
Cirka 14-16 dl vetemjöl special

Gör såhär:
Värm mjölk, vispgrädde och saffran till cirka 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan. Blanda i salt, strösocker och kesella. Tillsätt mjukt smör och lite vetemjöl i taget. Knåda degen väl. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen i en separat skål.

Värm ugnen till 200°.  Dela degen i 4-5 delar och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock. Följ anvisningarna nedan för att forma dina lussekatter.Låt saffransbullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg,och grädda dem gyllene i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter, 200°.

Hur du formar dem:
Kavla ut degen till en rektangulär platta. Bred valfri fyllning på halva degen och rulla fram till mitten. Vänd på degen och gör samma sak igen. Nu har du en snygg åtta. Skär ut degen, lägg på plåt, låt jäsa en stund. Pensla med ägg och grädda i ugnen!
Att tänka på:
1 Kavla inte ut degen för tunn
2 Kavla inte ut degen för lång eller bred, en lagom stor platta
3 Tryck inte för hårt när du smetar ut fyllningen
4 Mjöla bordet, innan och efter du vänder degen
Fler tips med samma deg
Saffransgifflar
Saffransbullar
Fotor_144588448264048Fotor_144588454192240Fotor_144588460504055Fotor_144588478833561Fotor_144588471237254Fotor_14458876910115112193275_1613303938935433_7992160342534512014_n

Kopiera