Bakverk/ Bullar/ Efterrätt/ Tips & knep i köket

Lussekatter på ett smartare sätt

ÅH så goda lussekatter! Enkla att forma, ett super fiffigt knep som underlättar väldigt mycket. Fyllda med mandelmassa blir dessa himmelskt goda.
Fotor_144588460504055

Ca 35-40 st lussekatter
Fyllningen:
100 g rumsvarmt smör
125 g riven mandelmassa
1 msk vaniljsocker
Degen
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde (kan bytas ut mot 50 g smör)
4 påsar (2 g) saffran (halvera mängden för mildare saffransmak)
50 g färsk jäst
½ tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella 10 %
100 g rumstempererat smör
Cirka 14-16 dl vetemjöl special

Gör såhär:
Värm mjölk, vispgrädde och saffran till cirka 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan. Blanda i salt, strösocker och kesella. Tillsätt mjukt smör och lite vetemjöl i taget. Knåda degen väl. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen i en separat skål.

Värm ugnen till 200°.  Dela degen i 4-5 delar och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock. Följ anvisningarna nedan för att forma dina lussekatter.Låt saffransbullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg,och grädda dem gyllene i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter, 200°.

Hur du formar dem:
Kavla ut degen till en rektangulär platta. Bred valfri fyllning på halva degen och rulla fram till mitten. Vänd på degen och gör samma sak igen. Nu har du en snygg åtta. Skär ut degen, lägg på plåt, låt jäsa en stund. Pensla med ägg och grädda i ugnen!
Att tänka på:
1 Kavla inte ut degen för tunn
2 Kavla inte ut degen för lång eller bred, en lagom stor platta
3 Tryck inte för hårt när du smetar ut fyllningen
4 Mjöla bordet, innan och efter du vänder degen
Fler tips med samma deg
Saffransgifflar
Saffransbullar
Fotor_144588448264048Fotor_144588454192240Fotor_144588460504055Fotor_144588478833561Fotor_144588471237254Fotor_14458876910115112193275_1613303938935433_7992160342534512014_n

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

17 Comments

  • Reply
    Saftiga Saffransbullar | Zeinas Kitchen
    09/12/2014 at 23:14

    […] Forma dina lussekatter på ett smartare sätt | Zeinas Kitchen december 9, 2014 […]

  • Reply
    lola
    28/10/2015 at 18:01

    Vad menar du mjukt smör? Sånt flytande eller vanligt smör i paket som fått mjukna

    • Reply
      Zeina
      15/11/2015 at 09:18

      Smör i paket som får mjukna lite

  • Reply
    lemis
    27/11/2015 at 18:07

    hej
    i ingredienserna har du skrivit att man kan byta ut grädde mot 50 g smör och man ska ha 100 g rumstemp smör .. ska man ha 150 g smör i degen eller

    • Reply
      Zeina
      27/11/2015 at 19:48

      150 g smör blir det om man utesluter grädden 😀

  • Reply
    Letti
    29/11/2015 at 07:55

    Hej.
    Jag förstår inte riktigt hur man gör med fyllningen? Med vänlig hälsning, Letti

    • Reply
      Zeina
      29/11/2015 at 10:29

      Hej. Du ska blanda ihop alla ingredienser tills du får en krämig massa. Bara rör om med en slev 😀 Lycka till /Zeina

  • Reply
    SaraMargareta
    30/11/2015 at 20:44

    Åhhh de godaste lussebullarna EVER! Så saftiga och smakrika, sedan kanske de inte blev de vackraste jag bakat men träning ger färdighet. Ditt råd att inte kavla för tunt var mycket bra, sista kavlingen fick jag till det riktigt snyggt. Själva degen i sig är suveränt god, grädden antar jag eftersom det har jag aldrig bakat på förut. Jag har även gjort med fyllning förr men det här det blev så så bra och vad enkelt! Topprecept!

    • Reply
      Zeina
      01/12/2015 at 15:34

      Men så HÄRLIGT!! Blir så glad att jag nästan spricker av att läsa. TUSEN tack för att du berättar och skriver om vad du tyckte. Glädjer mig. Kram på dig. Ha det fint /Zeina

  • Reply
    Marie i Gbg
    03/12/2015 at 12:29

    Så glad att jag hittat din blogg!
    Gjorde lussebullarna igår ( tog kvarg istället för kesella då jag är laktosintolerant ) och jisses så goda!! De saftigaste lussebullarna nånsin tack!

    • Reply
      Zeina
      04/12/2015 at 10:46

      Så glad jag är att du har hittat hit 😀 tack snälla. Underbart att läsa! Kram på dig och ha en trevlig helg /Zeina

  • Reply
    Mariam
    24/12/2015 at 13:22

    Hej, kan man byta ut kesella mot något annat?
    Tack för en super härlig blogg ☺

    • Reply
      Zeina
      24/12/2015 at 20:09

      Hej 😀
      Tack! Det går bra att ha i lite mer smör istället, ca 50 g. Lycka till /Zeina

  • Reply
    veronika kobal
    23/11/2016 at 06:29

    Hej
    Kan man byta ut färskjästen till torrjäst i receptet?

    • Reply
      Zeina
      25/11/2016 at 14:07

      Det går jättebra att använda torrjäst 🙂

  • Reply
    Veckomatsedel 36- Julbordsspecial - ZEINAS KITCHEN
    18/12/2016 at 20:55

    […] Lussebullar […]

  • Reply
    elisabeth
    17/10/2017 at 08:53

    just hittat din blogg, TACK !! detta skall jag snarast prova för jag längtar efter saffrans brödet. // elisabeth

  • Leave a Reply

    sexton − 3 =