Färs/ Gratäng/ Grönsaker/ Grytor/ Huvudrätt

Maldom- Kött och grönsaksgratäng

Maldom- en mustig Syriansk gratäng med underbara smaker. Köttfärsbiffar som varvas med grönsaker och bakas i en tomatsås- SÅ GOTT! Denna rätt är som ett konstverk (nu pratar matnörden som lever i mig). Men den är så vacker, randig aubergine och zucchini, grönsaker i olika färger som varvas snyggt. En fröjd för ögat och inte minst för gommen. Basen i denna rätt är aubergine, potatis och tomatsås. Det är valfritt om du vill ha i zucchini eller paprika. Denna rätt kan tillagas på oändligt många vis och detta är min version av maldom!
137_Fotor

8 portioner Maldom
Biffarna
1000 g köttfärs
1 stor lök, finhackad
2 dl persilja, finhackad
3 msk ströbröd
1 msk paprikapulver
1 tsk sju kryddor- recept HÄR!
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Blanda samman alla ingredienser till biffarna. Blanda ordentligt med inte för länge, annars trådar färsen sig. Forma sedan till tunna och platta biffar. Ha en liten skål med vatten till hands när du formar dina biffar. Fukta händerna lite lätt så går det lättare att få dem fina. Lägg biffarna på en bricka.
Grönsakerna:
2-3 turkisk aubergine (den smala varianten) eller 2 vanliga
2 zucchini
5 potatisar
2 gröna paprikor
2 röda paprikor
Du kan byta ut paprikorna mot 4 st Sivri (turkisk grön paprika som liknar chili men är mild i smaken)

Skala aubergine och zucchini randiga (se bild), skiva dem i ca 5 mm tjocka skivor. Skiva paprika och potatis i lika tjocka bitar.
Värm ugnen till 175°.Pensla en stor ungsform, ca 35×25 cm, med olja. Varva biffarna med grönsakerna i formen. Baka mitt i ugnen i ca 45-60 min.  Grönsakerna ska mjukna, känn med en sticka på potatisen. Du kan täcka grönsakerna efter halva tiden om de fått för mycket färg. Om du väljer att fritera grönsakerna först kan du hoppa över detta moment och direkt hälla över tomatsåsen och baka hela rätten i ca 30-40 min. Men det blir en betydligt mastigare rätt, jag föredrar den bakade versionen. Det kan hända att du behöver mer grönsaker eller att det blir över. De som blir över kan du steka i lite olja och krydda med salt & peppar. Servera som en sidorätt. Så varvade jag: Aubergine, köttfärsbiff, zucchini, köttfärsbiff, potatis och slutligen paprika. Sen gör du om hela proceduren igen tills du använt alla grönsaker och kött.
Tomatsås:
1 liter vatten
4 msk tomatpuré
2 buljongtärningar eller 1,5 tsk salt
1 tsk sju kryddor eller kumminpulver (inte spiskummin)
2-3 st färska tomater
Koka upp vattnet, blanda i tomatpuré buljong/salt och svartpeppar. Smaka av såsen och tillsätt eventuellt mer salt. Skiva tomater i klyftor.

Ta ut ut formen med biffarna och grönsakerna. Om grönsakerna fortfarande känns hårda kan du baka dem en stund till. När grönsakerna är mjuka garnerar du med tomatklyftorna, häll över tomatsåen och strö över sju kryddor/kummin.  Tomatsåsen ska precis täcka alla grönsaker, är det för lite sås kan du blanda lite till. Ta in mitt i ugnen och baka 20-30 min på 200°. Servera med ris och sallad. Recept på ris som passar till denna rätt hittar du HÄR!
TIPS! Om du vill ha en LCHF- variant av Maldom så kan du utesluta potatisarna i rätten.
12367ab
32

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

29 Comments

  • Reply
    Åsa
    22/06/2015 at 11:22

    Mumms det ser helt underbart gott och nyttigt ut. Måste testas!

    • Reply
      Zeina
      22/06/2015 at 14:18

      Tack 😀
      Den är verkligen mumsig! Skoj att du tittade in och kommenterade på bloggen.
      Ha det fint. Mvh Zeinas:-)

  • Reply
    amar
    06/07/2015 at 12:34

    Ska göra denna rätten nu, gjorde den indiska grytan igår o den var magisk!!

    Vill bara säga att du är GRYM!!! fortsätt så!

    • Reply
      Zeina
      06/07/2015 at 13:39

      Hej och TACK!!! Va glad jag blir:-D Jätte snällt att du tog dig tid att lämna en kommentar. Hoppas att du blir lika nöjd med detta recept.Lycka till och ha en härlig dag.
      Mvh Zeina

      • Reply
        amar
        06/07/2015 at 17:50

        supergott! Men första omgången i ugnen behövde lite längre tid för att potatisen var lite hård o köttet liiiite rött. men det gör inget! bara till att dröja på tiden, plus ha den i lite längre när man lägger på den röda såsen!

        • Reply
          Zeina
          06/07/2015 at 20:06

          Ja du har nog rätt där, tiden kan variera lite beroende på hur tjocka skivorna är. Men så bra att du blev nöjd trots allt. Tack för att du lämnade en kommentar. Mvh Zeina

  • Reply
    Lotta
    13/07/2015 at 19:55

    Supergott! Jag modifierde lite och hade i mer kryddor bla vitlök (finns nästan ingen mat som inte blir lite godare med vitlök ) men grundidén var superb!

    • Reply
      Zeina
      14/07/2015 at 08:41

      Härligt att du testat och gjort din egen version av rätten. Så ska det vara 😀 man kryddar efter smak. Tack för att du tog dig tid att lämna en kommentar.
      Ha en härlig dag. Mvh Zeina

  • Reply
    Maria Halth
    14/07/2015 at 09:07

    Åå detta tilltalade mina smaklökar ! Det måste jag testa

    • Reply
      Zeina
      14/07/2015 at 09:42

      Va skoj! Den är verkligen jätte god. Hoppas att du blir nöjd när du testar 😀
      Mvh Zeina

  • Reply
    Christin Johansson
    14/07/2015 at 21:49

    Jag älskar din sida.du är helt otrolig.

    Kram…Christin

    • Reply
      Zeina
      14/07/2015 at 23:57

      Va glad jag blir nu. TACK så jätte mycket. Det värmer verkligen.
      Bamsekram Zeina

  • Reply
    Fia
    15/07/2015 at 11:51

    Tack för en underbar blogg. Du har gett mig min inspiration åter i köket. Tack

    • Reply
      Zeina
      15/07/2015 at 19:26

      Underbart att läsa. Så glad jag blir. TACK så hjärtligt. Önskar dig en härlig dag, du gjorde min dag 😀
      Mvh Zeina

  • Reply
    Lemonec
    25/09/2015 at 10:26

    Testar nu med kycklingsfile i Maldom istället för köttfärsbiffar och ser om det smakar gott eller inte. Kan du inte laga mer Iransk mat, t.ex Ghormesh eller Dolma. Gärna Dogh (Doda) = Yoghurt med kolsyra vatten och mynta i, eventuellt salt. Skulle vara roligt att visa de andra om hur god Dogh är när man äter ihop med de rätter. Lycka till!

  • Reply
    Linnea
    30/10/2015 at 12:27

    Har sett detta recept och hade det i bakhuvudet men visste inte hur jag skulle hitta igen det. Efter lite googlande så hittade jag till din blogg! Det ser fantastiskt gott ut och jag ska testa redan i kväll! Tack!

    • Reply
      Zeina
      30/10/2015 at 19:30

      Så glad jag blir över att du hittat hit till Zeinas kitchen 😀 hjärtligt välkommen och hoppas att det smakar. /Kram Zeina

  • Reply
    Mari
    26/11/2015 at 15:53

    Gjorde rätten precis, underbart! 🙂
    Skulle du också kuna lägga till en kategori för alla huvudrätter (irakisk, indisk, libanesisk, svensk etc) under samma titel? 🙂

    • Reply
      Zeina
      27/11/2015 at 08:56

      Hej,
      Så härligt att du var nöjd 🙂 ska kika närmre på ditt förslag /Zeina

  • Reply
    Malin
    02/12/2015 at 15:00

    Detta ska jag göra ikväll! Undrar bara om det där med att täcka grönsakerna, då menar du att lägga folie över hela formen då? Verkar lite krångligt att endast täcka över grönsakerna

    • Reply
      Zeina
      02/12/2015 at 21:34

      Ja jag menar att hela formen ska täckas 😀 lycka till /Zeina

  • Reply
    Britt-Inger Hultgren
    26/12/2015 at 14:38

    Zeina!
    Lagade denna rätt för någon månad sedan, oj så god!
    Hade ju en burk 7-kryddor kvar i skafferiet och de kom så väl till pass till en rätt på julbordet. Jag gjorde en sallad på kokta rödbetor, apelsinfiléer och valnötter, till det skulle det, enl. receptet vara en dressing på bl.a. gräddfil, det kändes inte så kul så jag gjorde en dressing på rapsolja & vit balsamvinäger, kom och tänka på kryddblandningen som ju innehåller många typiska julkryddor, det blev hur gott som helst! Inte sista gången jag gör den salladen!

    • Reply
      Zeina
      28/12/2015 at 09:27

      Hej 🙂
      Så trevligt att läsa. Kul att du gjorde din egen touch på salladen, låter riktigt gott. Tack för din fina kommentar. God fortsättning /Kram

  • Reply
    Tina
    30/01/2016 at 10:35

    Hej Zeina. Har provlagat flera av dina rätter och de är så underbart goda. En del har blivit stående inslag på menyn hemma bl.a. Maldom. Har även provat Maldom utan tomatsåsen (allergi) och då ersatt den med kalvbuljong. Kanongott. Gärna fler recept! Har du recept på kobbe? Stekta Risbullar med kött eller grönsaksfyllning tror jag det är. Mvh Tina

    • Reply
      Zeina
      31/01/2016 at 08:20

      Hej,
      Tsk 😀 fantastiskt kul att läsa. Än så länge har jag inte recept på kobbe uppe på bloggen men förhoppningsvis har jag ett inom kort. Kram /Zeina

  • Reply
    Nora
    12/01/2017 at 17:32

    Nu ska jag iväg till mataffären och köpta ingredienserna som fattas, på grund av din mat blogg fick jag självförtroendet att börja laga mat åt min man, det tog mig 2 år att börja, nu efter 3 år gör jag det dagligen, på grund av dig, tack. Du fick mig och hitta glädjen i matlagningen och inte bara vara nervös, som man brukar känna när folk ska smaka av sin mat de första gångerna. Är så glad för min hobby, hoppas du kommer med många fler recept. Ja tror jag har testat typ 70% av all din mat och gjort dom till mina dagliga matvanor. Tack Zeina. Ps all din mat påminner om min mammas, och det är de som gör det hela speciellt. Hoppas du kommer ut med en recept bok någon dag.

    • Reply
      Zeina
      19/01/2017 at 23:07

      Så fint att du skriver detta❤ Underbara du, det värmde i mitt hjärta. Det glädjer mig att du har börjat laga mat och tycker att det är kul. Lycka till fina❤ Massor med kramar till dig. Tack

  • Reply
    Fredrik
    16/03/2017 at 09:28

    Hej Zeina!
    Vilken sorts färs använder du?
    Spelar det någon roll vilken?
    Tack för all inspiration!

    • Reply
      Zeina
      05/04/2017 at 12:10

      Hej,
      Det spelar ingen roll vilken färs du använder 😀
      Kram

    Leave a Reply

    sexton − sex =