Bakverk/ Choklad/ Dessert/ Efterrätt/ Godis & Konfekt/ Utvalt

Radiokaka – Ischokladkaka

Radiokaka är en gammal klassiker som än idag är en favorit. Kärt barn har många namn! Du kanske känner till den som ischokladkaka, källarkaka, radiokaka eller kanske kexkaka? Den är barnsligt god och enkel att göra. Har du kokosfett i smakar den som ischoklad, tar du smör blir den lite mastigare i smaken. Väldigt mild och len kaka som faller de flesta i smaken. Jag piffar upp den lite med riven kokos på toppen. Receptet är från kokboken “Sju sorters kakor”.
Radiokakabilden11

20 bitar Radiokaka
200 g kokosfett (kan bytas ut mot smör)
200 g mörk blockchoklad
2 ägg
3 dl florsocker
Ca 15-20 st kex (mariekex)
Notis- Kokosfett ger kakan en “ischokladkänsla” och smöret ger en krämigare smak. Jag föredrar kokosfett till radiokaka
Topping, välj fritt eller uteslut:
Kokos, nötter, hackad choklad

Gör såhär:
Bryt chokladen i bitar och smält tillsammans med kokosfett/smör på svag värme i en kastrull under omrörning. Låt sedan svalna. Vispa socker och ägg pösigt och vitt med elvisp, ca 1 min. Vänd i chokladsmeten. Fukta en brödform lite lätt med vatten, då fastnar plastfoliet bättre. Tar du en liten brödform får du en hög kaka, stor brödform ger dig en bred kaka. Välj fritt, jag tog en stor brödform på 26×12 cm.

Lägg chokladsmet i botten av formen, varva sedan med kex och fortsätt tills du fyllt formen. Avsluta med chokladsmet, jag hade 3 lager kex. Strö på garnering om du vill ha det eller behåll kakan neutral. Låt stelna i kylen gärna över natten, minst 6 timmar. Skär i skivor och servera genast. Enkelt och gott!

Du behöver kokosfett, choklad, florsocker, ägg och kex. Klä en brödform med plastfolie.

Du behöver kokosfett, choklad, florsocker, ägg och kex. Klä en brödform med plastfolie.

Smält kokosfett tillsammans med choklad under omrörning på svag värme. Kokosfettet är jätte hårt men smälter ganska fort.

Smält kokosfett tillsammans med choklad under omrörning på svag värme. Kokosfettet är jätte hårt men smälter ganska fort.

Blanda chokladsmeten med uppvispat ägg och socker.

Blanda chokladsmeten med uppvispat ägg och socker.

Dags att börja varva smet och kex. Börja och avsluta med chokladsmet.

Dags att börja varva smet och kex. Börja och avsluta med chokladsmet.

Första lagret och sista lagret gjorde jag såhär. Jag hade kunnat klämt in ett till kex i detta mönster.

Första lagret och sista lagret gjorde jag såhär. Jag hade kunnat klämt in ett till kex i detta mönster.

Mellersta lagret såg ut såhär. Jag siktade på att försöka få ett sicksack mönster.

Mellersta lagret såg ut såhär. Jag siktade på att försöka få ett sicksack mönster.

På med kokos och sen in i kylen. Du kanske vill ha på lite nötter eller ingenting alls?

På med kokos och sen in i kylen. Du kanske vill ha på lite nötter eller ingenting alls?

Se så fint! Visst är den vacker?

Se så fint! Visst är den vacker?

Sicksack eller snarare en trappa?

Sicksack eller snarare en trappa?

Radiokaka

Så gott!

 

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Mårtenssons Kök
    19/12/2015 at 17:50

    Men åh, detta är nostalgi och kära minnen för oss. Ankis mors favoritkaka var detta som barn och hon berättade gärna historien om när hon fick äta så mycket som hon ville av en radiokaka och därmed föråt sej och inte mådde så väldigt bra efteråt:)

    Kram på dej Zeina!

    • Reply
      Zeina
      20/12/2015 at 11:15

      Hihihi 🙂 rolig historia /Kram kram

    Leave a Reply

    9 − nio =