Morotsgodis med nötter

Idag bjuder jag på en lite “udda” dessert som ligger mig varmt om hjärtat. Min mamma brukade göra den när jag var liten och jag älskade den! Den smakar både godis och morötter, ja lite udda kombination kanske men en väldigt god sådan. Originalreceptet på denna är lite komplicerad och innehåller väldigt mycket socker, så jag har finslipat och förenklat den en aning. I originalet ska morötterna blötläggas i flera timmar i något som på engelska heter “Pickling lime” för att de ska få en speciell konsistens. Morötterna blir väldigt krispiga och mjuknar aldrig till, inte ens under kokning. Jag har aldrig riktigt förstått mig på “Pickling lime” så jag gör min egen version utan den. Det blir ganska sött, lite som godis, det är “crunsh” i morötterna och en god topping med massa nötter. Hoppas att du vågar dig på att testa denna.
morot1morot2

8-10 små portioner Morotsgodis
1 kg morötter
1,5 dl socker
1 dl Gelésocker Multi (se bild)
0,5 dl citronsaft från en färsk citron
5 msk vatten
Smaksättning:
1,5 tsk apelsinblommvatten eller rosenvatten (hittas främst i orientaliska livsmedelsbutiker, går att uteslutas eller bytas ut mot lika mängd vaniljsocker)
Garnering:
1 dl skållad och skalad mandel
0,5 dl skalade och osaltade pistage nötter

Gör såhär:
Koka upp mandel med vatten i en liten kastrull, låt koka i 30 sekunder och stäng sedan av värmen. Låt ligga i det heta vattnet i 30 sekunder och sila av. Kläm ut mandlarna från skalet med fingarna. Dela sedan varje mandel i mitten med en fruktkniv. Lägg de i en skål med kallt vatten i minst 1 timme. Lägg även pisatgenötterna i en separat skål i minst 1 timme. Nötterna kan ligga i blöt upp till 8 timmar. De blir både krispiga och mjuka med god smak när de blötläggs vilket passar till denna dessert. När pistagén blötlagts en stund går det enkelt att skala av dem och de får en vacker grön färg.

Skala och tvätta morötterna. Hyvla skivor med potatisskalaren, du vill ha långa remsor. River man morötterna på rivjärnet blir det för korta strimlor. Du kan även strimla morötterna i matbereadren om du har en sådan. Lägg morotsstrimlorna i en stor kastrull. Hetta upp och rör om i 2-3 min på medelhög värme. Morötterna börjar vätska sig och minskar till hälften i volym. Häll i citronsaften och vanligt socker och rör om tills sockret smälter. Låt sedan små puttra i 10-15 min, rör om då och då. Koktiden kan variera beroende på kvalitén på morötterna. Smaka på en strimla, de ska inte kokas mjuka utan vara lite krispiga.

Ta bort från värmen, häll i vatten, smaksättning och gelésocker multi. Lägg tillbaka på hög värme (ej högsta) och koka upp. Rör om hela tiden och sänk eventuellt värmen. Låt puttra samtidigt som du rör om tills gelésockret smälter och morötterna blir lite klibbiga, ca 3-5 min. Stäng av värmen och låt svalna. Ställ sedan i kylen i minst 1 timme. Toppa med skalad pistagé och mandel. Servera! Pudra lite florsocker på varje tallrik. Morotsgodiset håller sig i kylen i ca 7 dagar. Lägg i en burk och täck väl.
morot0morot01morot03 
morot13 abs

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close