Vdolky med topping- Tjeckiska munkar

Tjeckiska munkar med smak av citron toppade med sylt eller marmelad och grädde. Om du ska baka en enda munk i ditt liv så är det dessa du ska testa. Så läckra! Påminner om Balkans krofne.

Ca 35 munkar
25 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
4 dl mjölk
Zest från 1 citron
Ca 9 dl vetemjöl
1 dl socker 
2 st äggulor
0,5 dl rapsolja
0,5 tsk salt
Fritering:
Neutral olja (tex rapsolja)
Garnering:
3 dl grädde
Ca 2 dl sylt, marmelad eller hasselnötskräm
Florsocker

Gör såhär:
Lös upp jästen i ljummet mjölk. Tillsätt zest från 1 citron, äggulor, olja och blanda. Tillsätt socker, mjöl, salt och arbeta degen smidig. Knåda gärna degen med en bakmaskin eller jobba med en träslev i ca 10 min. Degen ska vara lite kladdig. Mjöla degen och täck sedan bunken med plastfolie och låt jäsa i 45 min i rumstemperatur.

Mjöla bakbordet och häll ut degen. Kavla ut degen till en stor rund platta som är ca 1 cm tjock. Stansa ut rundlar med ett glas. Täck rundlarna med en bakduk och låt vila i 30 min.

Hetta upp olja till 180°. Fritera munkarna ca 2-3 min på varje sida. De ska få en fin gyllene färg. Tänk på att inte ha för hög värme på oljan, då får degen snabbt färg utanpå och förblir rå i mitten. Låt munkarna rinna av på papper och kallna. Lägg på sylt, marmelad eller hasselnötskräm. Toppa med grädde, pudra florsocker över och servera!

Join the Conversation

  1. Linda says:

    Ser att zest från citron saknas bland ingredienserna!

    1. Anonym says:

      🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close