Vdolky med topping- Tjeckiska munkar

Tjeckiska munkar med smak av citron toppade med sylt eller marmelad och grädde. Om du ska baka en enda munk i ditt liv så är det dessa du ska testa. Så läckra! Påminner om Balkans krofne.

Ca 35 munkar
25 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
4 dl mjölk
Zest från 1 citron
Ca 9 dl vetemjöl
1 dl socker 
2 st äggulor
0,5 dl rapsolja
0,5 tsk salt
Fritering:
Neutral olja (tex rapsolja)
Garnering:
3 dl grädde
Ca 2 dl sylt, marmelad eller hasselnötskräm
Florsocker

Gör såhär:
Lös upp jästen i ljummet mjölk. Tillsätt zest från 1 citron, äggulor, olja och blanda. Tillsätt socker, mjöl, salt och arbeta degen smidig. Knåda gärna degen med en bakmaskin eller jobba med en träslev i ca 10 min. Degen ska vara lite kladdig. Mjöla degen och täck sedan bunken med plastfolie och låt jäsa i 45 min i rumstemperatur.

Mjöla bakbordet och häll ut degen. Kavla ut degen till en stor rund platta som är ca 1 cm tjock. Stansa ut rundlar med ett glas. Täck rundlarna med en bakduk och låt vila i 30 min.

Hetta upp olja till 180°. Fritera munkarna ca 2-3 min på varje sida. De ska få en fin gyllene färg. Tänk på att inte ha för hög värme på oljan, då får degen snabbt färg utanpå och förblir rå i mitten. Låt munkarna rinna av på papper och kallna. Lägg på sylt, marmelad eller hasselnötskräm. Toppa med grädde, pudra florsocker över och servera!

This error message is only visible to WordPress admins
HTTP Error. Unable to connect to the Instagram API. Feed will not update.

Join the Conversation

  1. Linda says:

    Ser att zest från citron saknas bland ingredienserna!

    1. Anonym says:

      🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close