Bakverk/ Bullar/ Efterrätt

Rimbobullar

Rimbobullar är en blandning mellan wienerbröd och vanliga bullar. Fyllda med vaniljsmör och glaserade med socker, väldigt goda. Det är mycket smör i degen och därför påminner dom om wienerbröd. Tänk inte ens tanken att använda margarin till dessa. Smör ska det vara för att de ska bli super smarriga. Till skillnad från klassiska bullar ska dessa bara jäsas 1 gång. Du kan även kalljäsa bullarna i kylen över natten eller frysa in dem ogräddade, praktiskt att ha frysen laddad. Varje gång jag bakar Rimbobullar tänker jag att nu ska jag frysa in några stycken, men det blir aldrig av. Dom hinner bli uppätna väldigt snabbt. Jag gör en stor sats bullar, halvera mängden om du vill. 
Ca 46 st Rimbobullar
Degen:
50 g färsk jäst
4 dl kall mjölk
400 g rumsvarmt smör
5 msk socker
5 tsk vaniljsocker
Ca 12-14 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g smör
5 msk socker
5 tsk vaniljsocker
Pensling:
Ägg
Glasyr:
2 dl florsocker
Vatten (ca 1-2 msk)

Gör såhär:
Värm smöret snabbt några sekunder i micron tills den mjuknar (ska inte smälta) eller låt stå i rumstemperatur en stund. Lös upp jästen i lite mjölk och blanda sedan i alla ingredienser till degen och knåda en bra stund tills degen blir smidig. Mjölken ska vara kall. Dela degen i 4 lika stora delar. Täck med bakduk medan du snabbt blandar ihop fyllningen, degen ska inte ligga och jäsa. Den enda gången bullarna ska jäsas är efter du fyllt dem med smörkrämen. Blanda alla ingredienser till fyllningen och vispa den fluffig med en elvisp.

Kavla ut en degbit i taget till en avlång platta (ca 30×30 cm) på ett mjölat bakbord. Skär ut ca 12 lika stora degplattor. Lägg en klick smör i mitten av varje platta och vik in kanterna. Lägg bullarna i bullformar eller bakplåtspapper, täck med bakduk. Låt jäsa i 2 timmar eller kylen över natten.

Värm ugnen till 200°. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Ta ut och låt kallna helt. Blanda florsocker med lite vatten tills du får en trögflytande smet. Ringla över bullarna med en sked. Låt glasyren stelna.
TIPS!
Om du vill frysa in dem ogräddade kan du antingen låta dem jäsa först och sen ta in dem i frysen. Lägg dem sedan direkt på en plåt när de fortfarande är djupfrysta och baka dem i ugnen i ca 12 minuter. Du kan även frysa in dem innan de jäser. När de sen ska tillagas låter du dem först tina upp i rumstemperatur i några timmar, då jäser de samtidigt som de tinar. Sen bakar du dem i ugnen som vanligt. Bullarna kan även frysas in när de är gräddade fast utan glasyr. Glasyren blir vattnig efter den varit i frysen.
rimbobullarrimbobullar

You Might Also Like

18 Comments

  • Reply
    cina
    25/06/2015 at 17:01

    Provar att baka dessa nu:)
    Hoppas de blir gooda

    • Reply
      Zeina
      25/06/2015 at 21:08

      Hoppas dom blev goda. Nu blir jag nyfiken 🙂
      Blev du nöjd?
      Mvh Zeina

  • Reply
    cina
    26/06/2015 at 19:48

    Hej igen
    Dom blev supergoda:)
    Enkelt recept på mycket goda bullar
    Tack för en inspererande blogg
    Mvh cina:)

  • Reply
    Alva
    22/11/2015 at 11:27

    Bakade dessa igår och de blev otroligt goda! Familjen älskade dom och man kan inte sluta äta när man väl börjat, kommer absolut göra dessa igen!! Tack för ett superrecept//13åring

    • Reply
      Zeina
      24/11/2015 at 23:06

      Hej 😀
      Heja dig som fixat till familjen och så kul att dom var nöjda. Tack för att du tog dig tid att berätta, alltid lika kul att läsa. Önskar dig en fortsatt trevlig dag. Kramar från mig /Zeina

  • Reply
    Ella
    05/04/2016 at 13:08

    Väldigt goda! Fick t.o.m. god kritik från maken, som är lite kräsen av sig ;). Jag frös in dem med glasyren på och tycker att det gick bra!

    • Reply
      Zeina
      11/04/2016 at 23:43

      Men så kul 😀 härligt! Tack så hjärtligt för att du berättar. Kram

  • Reply
    Eva-Lotta Carmén
    10/10/2016 at 12:09

    Hej!
    Åh vad jag är glad över att ha hittat din sida, med alla dessa fantastiska recept!
    Nu ska jag testa baka dessa, och så fort jag har hittat zaatar ska jag göra manakish.

    Mvh Eva-Lotta

  • Reply
    Beatriz
    05/08/2017 at 15:07

    En fråga; går det att använda torrjäst istället för färsk jäst?
    Vill testa att baka dem så fort jag hinner!

    Mvh Bea

    • Reply
      Zeina
      09/08/2017 at 09:48

      Det går jättebra med torrjäst också 🙂

  • Reply
    Sema
    03/07/2018 at 17:44

    Testar dem nu

  • Reply
    Maria
    23/02/2019 at 09:41

    Hur länge klarar bullarna av att ligga i frysen om de är ojästa? Och om de är jästa?
    Klarar jästen av frystemperaturen alltså?

  • Reply
    Anonym
    13/04/2019 at 18:22

    Zeina jag gjorde dessa idag, sååå goda! Men varför blir inte min glasyr vit när den stelnat? Den syns inte på mina bullar 🙁 gjorde glasyren precis enligt receptet och bullarna var kalla. Vill gärna veta till nästa gång.

  • Reply
    Yvonne
    29/06/2019 at 00:29

    Idag har jag bakat rimbobullar och sylviakakan…. såååå gott ….. älskar dina bakverk och mat….så roligt att titta in hos dig och hitta både nya och så underbart goda recept…. tack för att du finns

  • Reply
    Bodil Edenhagen
    26/10/2019 at 22:43

    Hej,
    jag ska prova att kalljäsa i kyl inatt, så tack för tipset…men du skriver i receptet att man ska pensla bullarna med ett uppvispat ägg…men det har ju inte du gjort…Bullar borde bli glansiga och blanka då…Mvh Bodil

    • Reply
      Leena
      29/02/2020 at 13:51

      Kan man pensla med smält smör? Tycker inte om ägg

  • Reply
    ORINTA
    03/03/2020 at 00:16

    Waw Zeina tack så jättemycket för den underbara receptet på rimbobullar !! Så saftiga, lätta, mjuka och helt underbara och dessutom väldigt enkla att baka !!!

  • Reply
    Kriss
    03/11/2020 at 22:48

    Hej. Använder du röd jäst eller vanlig blå?

  • Leave a Reply