Onsdagssnegle- Danska bullar med glasyr

Onsdagssnegle eller kanelsnegle är saftiga danska kanelbullar med glasyr. Jag gjorde även en variant med vaniljfyllning toppade med choklad. Så smarriga! Om du vill frysa in bullarna gör du det innan du ringlar över glasyren.

Ca 35 st onsdagssnegle
Degen:
150 g rumsvarmt smör, ej smält
5 dl ljummen mjölk, 37 grader
50 g  färsk jäst eller 12 g torrjäst
1 dl strösocker
0,5 tsk salt
Ca 13 dl vetemjöl
Ägg till pensling

Förslag på fyllning (varje fyllning räcker till hela degensatsen ovan)

1. Kanelfyllningen:
200 g smör
2 msk kanel
1 msk vaniljsocker
4 msk socker
2. Vaniljfyllning:
4 dl mjölk (3% fetthalt)
10 msk snappvispad marsanpulver

Glasyr (varje sats glasyr räcker till hela bulldegen):
Ljusglasyr (passar perfekt till kanelbullarna)
1 dl florsocker
Ca 1 msk vatten

Chokladglasyr (passar perfekt till vaniljbullarna)
1 dl florsocker
1 msk kakao
1 msk vatten

Gör såhär:
Smula ner jästen i en bunke, häll över mjölken och lös upp. Tillsätt matfettet i bitar, socker och salt. Mät upp mjölet och häll i det i bunken. Häll inte i allt på en gång, lägg så mycket det behövs tills du får en smidig och lättarbetad deg. Hellre en lite kladdig deg än en som är kompakt. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Täck bunken med plast och låt jäsa 45 min. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen. Häll ut degen på på mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en avlång platta.

Bred ett lager fyllning på degen. Rulla ihop till en rulle och skär ut så stora bullar som du önskar. Lägg i bullformar eller på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa i 45 min.

Värm ugnen till 225°. Pensla bullarna med ägg. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8-10 min. Låt bullarna kallna helt under bakduk. Om du vill frysa bullarna gör du det nu innan du lägger på glasyr. Blanda ihop ingredienser till glasyren, glasyren ska vara tjock och trögflytande. Viktigt att inte ha i för mycket vatten.  Ringla glasyren över bullarna och låt stelna.

Join the Conversation

  1. Krystyna johansson says:

    Min favorit Zeinas kitchen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close