Sohan asali är ett persiska karameller med smak av saffran honung och rosenvatten. En favorit i Iran som gärna serveras tillsammas med en kopp te. De är hårda och knapriga godisbitar som smakar ljuvligt.
Ca 22 st bitar
2,5 dl socker
3 msk honung
3 msk rapsolja
1 msk rosenvatten (finns att hittas i de flesta välsorterade livsmedelsbutiker)
0,5 g saffran
2 dl mandelsplitter
0,5 dl pistagenötter
Gör såhär:
Finhacka pistagenötter, gärna några varv i en matberedare, och ställ åt sidan. Förbered en plåt med bakplåtspapper. Blanda socker, honung, olja och rosenvatten i en kastrull. Koka upp under ständig omrörning tills allting smälter och blandas samman. Sänk värmen till medelvärme och låt puttra i ca 7 min tills sockret blir karamelliserat och får en ljusbrun ton. Rör om då och då (inte för ofta) medan såsen puttrar. Häll sedan i mandelsplitter och saffran, rör om och låt få puttra i 3-5 min till.
Dags att klicka ut godiset på bakplåtspappret och nu gäller det att jobba lite snabbt eftersom den stelnar ganska fort. Akta fingrarna, såsen är jätte het. Klicka ut med två skedar en rund och platt godisbit och strö genast pistagenötter på den. Låt karamellerna kallna helt på plåten innan servering. Förvara i kylen i en burk mellan bakplåtspapper så de inte fastar ihop i varandra. Håller sig upp till 7 dagar i kylen. Servera gärna med en kopp te.